BiH
0

U subotu u Velikom parku kuce i mace bit će ponuđenje na usvajanje

Sarajevo-x.com
Udruženje za sprječavanje okrutnosti nad životinjama SOS Sarajevo će i ove subote, 21. februara 2009. godine, u vremenu od 13. do15. sati, kod fontane u Velikom parku predstaviti svoje štićenike (kuce i mace) spremnih za udomljavanje.

Iz ovog udruženja apeluju na građane Sarajeva da im udomljavanjem ili ustupanjem slobodnog prostora pomognu u spašavanju što većeg broja ovih bespomoćnih stvorenja.

"Zbog uslova u kojim djelujemo i ograničenih mogućnosti, molimo sve one koji imaju razumijevanja za našu Misiju, da nam asistiraju u njihovom rješavanju.", ističu iz ovog udruženja.

Sve je veći broj odbačenih, kako mladunaca, tako i odraslih životinja (koje u pojedinim situacijama predstavljaju opasnost) koji se ostavljaju na razlicitim mjestima nebili se netko o njima pobrinuo, umjesto da se sterilizacijom spriječi neželjeno i prekobrojno potomstvo. Krivci za ovu pojavu su uglavnom neodgovorni vlasnici.

Činjenica, da čovjek ne može opstati bez pomoći životinja, je argument koji mora probuditi njegovu uspavanu savjest i nagnati ga da povede brigu o njima, ako ne zbog njihove sreće, onda zbog sebe samoga.

Oni građani koji nisu u mogućnosti usvojiti nekog od štićenika, mogu im pomoći u preživljavanju, privremenim udomljavanjem, darivanjem hrane, potrebne im opreme ili novca.