{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U subotu Svjetski dan borbe protiv pokusa nad životinjama

S
17.7.2009. u 11:08
0
22
U subotu Svjetski dan borbe protiv pokusa nad životinjama
0
U subotu Svjetski dan borbe protiv pokusa nad životinjama
U subotu 18.07.2009. u terminu od 11:00 do 17:00h na Trgu Alije Izetbegovića, Prijatelji životinja u BiH u saradnji sa ZOI '84 prvi put u Bosni i Hercegovini obilježavaju Svjetski dan borbe protiv pokusa na životinjama.
Ovom prilikom građanima Sarajeva će se predstaviti kozmetičke kuće koje svoje proizvode, kozmetiku i sredstva za čišćenje, ne testiraju na životinjama, te studenti 3. i 4. godine Akademije likovih umjetnosti, odsjek grafičkog dizajna, sa svojim radovima na temu borbe protiv pokusa na životinjama., saopšteno je.

Prijatelji životinja ističu da je svake godine oko 35.000 životinja u Evropi, te milioni širom svijeta, izloženo intenzivnoj patnji diskutabilnih testova u svrhu proizvodnje kozmetičkih proizvoda ili njihovih sastojaka. Pokusi se, tvrde oni, vrše uglavnom u tajnosti i obavljaju se u brojnim privatnim i državnim laboratorijima. Informacije o njima saznajemo uglavnom samo u stručnim časopisima – i to samo o onim uspješnima. Izraz vivisekcija (iz lat. secirati na živo) zamjenjuje se nježnijim izrazima kao npr. istraživanje na modelu.

"Pridružite se i vi etički osviještenim potrošačima, izbacite sa svojih polica proizvode koji su testirani na životinjama i zamijenite ih onima koji to nisu. Izbor je vaš", poručili su i obavijestili javnost da će isti dan objaviti BiH bijelu listu proizvođača koji ne testiraju proizvode na životinjama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: