BiH
0

U subotu Svjetski dan bez duhana

FENA
Svjetska zdrastvena organizacija (WHO) ove godine Svjetski dan bez duhana - 31. maj posvećuje zaštiti zdravlja mladih uz slogan "Mladost bez duhana" i poruku potpune zabrane reklamiranja duhanske industrije i njihove promocije te sponzoriranja događaja i aktivnosti.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u saopćenju za javnost navodi da u potpunosti podržava ovu akciju i poziva sve nadležne općinske, kantonalne, federalne i državne inspekcijske organe da se pobrinu za provođenje i poštivanje postojećih propisa o zabrani konzumiranja i ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda i zabrani njihovog reklamiranja na javnim mjestima posebno putem sredstava javnog informiranja.

"Pozivamo nadležne državne institucije da što prije usvoje nove zakonske dokumente koji će se još restriktivnije obračunati s ovim velikim zdravstvenim zlom današnjice", navodi se u saopćenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Iz Zavoda posebno pozivaju građane da ako puše cigarete, ozbiljno razmisle o posljedicama koje mogu stvoriti sebi, svojim najbližima, a mlade pozivaju da ne podliježu nikakvim propagandnim podvalama proizvođača duhana. "Jer, bez obzira na atraktivnost reklama i poruka, duhan ne donosi ništa drugo osim teških bolesti i prerane smrti", navodi se.

Duhan je vodeći uzročnik smrti u svijetu koji se može spriječiti. To je jedini zakonom dozvoljeni proizvod koji ubija od trećine do polovine svih onih koji ga koriste, i to tako što u prosjeku žrtvama oduzima 15 godina života.

Prema podacima WHO-a, epidemija duhana ubija 5,4 miliona ljudi godišnje zbog raka pluća, srčanih oboljenja i mnogih drugih bolesti.

"Nažalost, mladi, kojih danas u svijetu ima oko 1,8 milijardi (od 10 do 24 godine), i to više od 85 posto u zemljama u razvoju, najugroženiji su dio ukupne svjetske populacije. Oni su i najizloženiji beskrupuloznim, skupim i perfidnim produhanskim kampanjama velikih duhanskih kompanija, naročito putem medija, agresivnih reklama i sponzoriranjem," ističe se u saopćenju.

Prema podacima redovnih statističkih istraživanja u FBiH održava se trend povećanja stope obolijevanja i smrtnosti od bolesti direktno uzrokovanih pušenjem. Nažalost, među korisnicima ovog otrova sve je više djece i omladine.