Događaj u centru Tuzle
198

U subotu protestni performans zbog mise za Bleiburg: Tuzla je uz antifašističko Sarajevo

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
U organizaciji Fondacije Istina Pravda Pomirenje u subotu će u centru Tuzle biti organiziran protestni performans povodom održavanja mise za Bleiburg koja je istog dana najavljena u Sarajevu.

Misa za Bleiburg u Sarajevu, događaj je koji je izazvao oštre reakcije javnosti, a svoje nezadovoljstvo u subotu će iskazati i Tuzlaci kroz performans pod nazivom "Tuzla je uz antifašističko Sarajevo". Događaj u gradu soli najavljen je za 12 sati na Trgu slobode.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Predsjednik Fondacije Istina, Pravda, Pomirenje Sinan Alić na današnjoj konferenciji za medije je rekao da se spornim događajem pokušava rehabilitirati ili revitalizirati jedna poražena politika.

"Želimo reći da neko manipuliše onim što se dogodilo u Bleiburgu. Kod nas se svime manipuliše jer se povećava broj žrtava ili se one izvade iz konteksta pa se civili poturaju među vojnike. Sada želimo reći da je civilizacijska sramota, ko god to radio, da li katolička crkva, kardinal Vinko Puljić ili neko drugi, izjednačavanje zločinaca s nedužnim civilima kojih je bilo u Bleiburgu", istaknuo je Alić.

Predsjednik tuzlanske fondacije koja se zalaže za istinu, pravdu i pomirenje je potcrtao da će u subotu u centru grada soli 59 građana, raspoređeni prema epidemiološkim propisima i sa zaštitnim maskama, u rukama držati isto toliko panoa na kojima se objašnjava šta se to dogodilo u Bleiburgu.

"U jednom polukružnom špaliru će se nalaziti osobe koje će pored panoa držati i 55 talona koji su posvećeni egzekutorima ovog zločina, a koje kardinal Vinko Puljić podmeće, nažalost kao i neki drugi iz neznanja jer prema njima, žrtve Bleiburga su izvršioci tog čina", pojasnio je Alić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Kao što je poznato, tradicionalno okupljanje u Bleiburgu otkazano je zbog pandemije koronavirusa te će u Sarajevu i Zagrebu biti održana misa zadušnica za vojnike i civile ubijene tokom bijega u Austriju.

Ovaj događaj koji je najavljen u bh. prijestolnici naišao je na osude široke javnosti, reagovale su političke stranke, ali i javne ličnosti iz svih sfera života, kritikujući tako pokušaj reafirmacije ustaških zločina.