Najavljene tužbe
15

U subotu protest poljoprivrednika i ribara zbog zagađenja Spreče i pomora ribe

Piše: A. K.
S obzirom na to da još uvijek nisu dobili konkretne rezultate uzoraka vode iz rijeke Spreče koja je zagađena nakon curenja toksične materije iz "Bijelog mora" Fabrike sode u Lukavcu, kao ni rezultate analize uginule ribe, grupa ribara i poljoprivrednika u subotu će organizovati mirne proteste u mjestu Poljice kod Doboja.

Tamošnji ribari također najavljuju i podnošenje tužbi za naknadu štete protiv odgovornih osoba u lukavačkoj kompaniji.

Kao što je poznato, nakon curenja toksične materije iz takozvanog "Bijelog mora" Fabrike sode Sisecam soda u Lukavcu u potpunosti je došlo do uništenja ribljeg fonda u slivu rijeke Spreče u Doboju.

Iako je prošlo više od 15 dana, poljoprivrednici i ribari još uvijek nisu dobili rezultate analiza, zbog čega najavljuju mirne proteste koji će u subotu biti održani u mjestu Poljice kod Doboja u periodu od 13 do 14 sati.

"Uginula riba je poslana na vještačenje, a rezultata još uvijek nema. Ista takva situacija je i s uzorcima riječne vode. Zbog nastale situacije i činjenice da još uvijek nema rezultata, ribari, poljoprivrednici i ostali građani koji su ugroženi trovanjem koje nas je zadesilo, u subotu organizuju mirne proteste. Na takav način ćemo pokušati doći do pravde, jer ne želimo da nam se rijeke više zagađuju", rekao je za Klix.ba predsjednik Sportsko-ribolovnog društva Bosna Ratko Bogdanović.

Bogdanović je istakao i da je oformljena komisija koja radi na procjeni nastale štete, a kada oni završe svoj dio posla, Sportsko-ribolovno društvo Bosna pripremit će tužbe za naknadu štete protiv nadležnih u lukavačkoj kompaniji Sisecam soda.

S druge strane, obilne kišne padavine koje su u proteklih nekoliko dana zahvatile dobojsku regiju doprinijele su čišćenju bijelog taloga iz sliva rijeke Spreče i okolnih zemljišta.

"Rijeka se sada vraća u svoje prirodno mutno stanje tako da su nam kišne padavine dobro došle, međutim, koliko je zagađenje vode mi još uvijek ne znamo", dodao je Bogdanović.

Nakon ekološkog incidenta u slivu rijeke Spreče u Doboju Bogdanović je podsjetio da je u potpunosti došlo do istrebljenja soma, smuđa, štuke, mrene, škobalja i deverike, a sada nije poznato kada će se stvoriti uslovi za novo poribljavanje.