BiH
234

U Studentskom domu u Nedžarićima održano predavanje u povodu Dana državnosti BiH

Piše: N. N.
Večeras je u prostorijama Studentskog doma Nedžarići upriličeno predavanje za studente u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Predavanje je organizovao džemat koji djeluje u okviru Studentskog doma u Nedžarićima, a predavač je bio historičar i profesor historije u Gazi Husrev-begovoj medresi Hajrudin Mešić.

Profesor Mešić osvrnuo se na historijski kontekst obilježavanja Dana državnosti rekavši da korijene naše domovine pronalazimo još u 10. stoljeću. Naime, poznato je da tada Bosnu, kao državu, spominje bizantski car Konstantin Porfirogenit u svom djelu “De administrando imperio” (O upravljanju carstvom). S obzirom na to da bizantski car 952. godine govori o Bosni kao zasebnoj cjelini, pravilno je zaključiti da njeno postojanje možemo pomaknuti još nekoliko desetina godina u prošlost.

Bosna i Hercegovina je 23. novembra 1943. na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a faktički samo obnovila svoju višestoljetnu državnost.

Profesor Mešić je istakao da imamo dug prema onima koji su svojom krvlju natopili bosanska brda i doline da se sjećamo njenih važnih datuma.

“Sjećati se znači postojati”, rekao je Mešić.

Predavanju je prisustvovalo pedesetak studenata i studentica. Moderator predavanja i domaćin bio je imam Omer Sarajlić, student treće godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.