BiH
120

U Stocu sloboda još nije potrošena riječ: Okupljanje mladih iz Stoca i regije

Klix.ba
Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini 10. decembra, na Dan ljudskih prava organizuje okupljanje mladih iz Stoca i regije pod nazivom "Slobodni Stolac".

Kao grad koji je obilježen podjelama, kršenjima ljudskih prava i institucionalnom diskriminacijom, Stolac je danas istovremeno i simbol povratka i borbe za očuvanje i obnovu zajednice.

U gradu djeluje orkestar gradske limene muzike, kao simbol spajanja, a srednjoškolci na različite načine pokušavaju kreativnim radom izdići ovaj grad iz sive svakodnevnice. Mnogi među njima su svoje uzore i inspiraciju pronašli u hip-hop kulturi, koja se i ovdje pojavljuje kao izvor alternativne ideologije i bunta mladih protiv stanja u gradu. To je bio i jedan od razloga zbog čega je Inicijativa pri obilježavanju Dana ljudskih prava, odlučila povezati kulturu i društvo na sličan način kako to već rade u drugim gradovima širom regije.

Nakon što je u ljetnom periodu uspješno provedena prva "Škola drugačijih sjećanja" u Stocu, gdje su učesnici obišli desetine različitih lokacija iz Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995, Inicijativa nastavlja raditi sa mladom generacijom u ovom gradu kroz ovu akciju.

"Riječ je o ideji koja je pokrenuta kroz razgovor sa mladim ljudima iz Stoca. Oni rade na nizu različitih akcija koje planiraju u narednom periodu. Mi hoćemo da doprinesemo tome koliko smo u mogućnosti. Moramo ići na teren i pričati s ljudima, nema više 'velikih spasilaca', niti sveznadara, a realnost svijeta ne prestaje gdje prestaje Sarajevo. Istovremeno, dosta je ljudi koji osjećaju tu neku vrstu odgovornosti prema Stocu, ali nama je najvažnije da ne namećemo ništa sredini, već da samo pružimo pomoć svemu onome što sredina sama već traži", kaže Nedim Jahić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Na panelu koji se s dozom ironije zove "Razgovor na temu", s ciljem da stoji na drugoj strani svih drugih 'okruglih stolova' koji se održavaju 10. decembra, jer se dešava na margini zbivanja, učestvovat će Zlatan Hajlovac (Kontra), Demir Mahmutćehajić i Nedim Jahić.

Nakon toga, u 20 sati, slijedi koncert, na kojem će nastupati Kontra i DJ Soul. Mjesto radnje je Locco Bar u centru Stoca, a ulaz će biti slobodan.

Organizaciju događaja su podržali Civil Rights Defenders i CCFD.