{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Staroj srpskoj pravoslavnoj crkvi služena molitva za mir

F
22.9.2009. u 12:02
0
0
U Staroj srpskoj pravoslavnoj crkvi služena molitva za mir
0
U Staroj srpskoj pravoslavnoj crkvi služena molitva za mir
U Staroj srpskoj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji u Sarajevu je 21. septembra služena molitva za mir u svijetu, povodom Međunarodnog dana mira.
Molitvu su na engleskom jeziku služili protojerej Branko Topalović, protonamjesnik Dragiša Jocić i protođakon Radomir Rakić, uz pratnju crkvenog hora "Sloga" iz Sarajeva.

Ova molitva za mir u svijetu četvrta je u nizu koju je organizovala Mitropolija dabrobosanska.

Poslije pročitanog Jevanđelja prigodnu besjedu održao je ambasador Grčke u BiH Prokopije Manđuranis u kojoj je naglasio da je vrijeme za pomirenje u BiH.

"Stoga bismo trebali pozvati bilo koju odgovornu osobu u ovoj zemlji - a i stranci će biti pozvani za njihovu pomoć - da prigrli tu šansu za pomirenje prije nego to bude prekasno“ istakao je Manđuranis.

On je istakao da nema mira bez pravde, "uglavnom pravde koju traže oni slabiji, no bez tjeranja onih navodno jakih u ugao“.

"Možda ćete se saglasiti da je to ogroman zadatak u BiH i ne može se postići samo uz volju i napore međunarodnih faktora. Trebaće i iskrenu inicijativu naroda ove zemlje za pomirenje bez preduslova i s ciljem da se isključivo prigrli zajednička vizija budućnosti“, poručio je grčki ambasador u BiH.

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj zahvalio je svima na dolasku na molitvu „kojom smo se molili za mir i dobre odnose međuljudske kako u BiH tako i u cijelom svijetu“.

Molitvi su prisustvovali nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij Alesandro D'Eriko, predstavnici Jevrejske zajednice u BiH, zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorian i komandant NATO-ovog štaba u BiH Sabato Eriko, saopćila je Informativna služba Mitropolije dabrobosanske.

Nakon molitve za mir mitropolit Nikolaj je upriličio prijem za zvanice u porti hrama i Muzeju Stare pravoslavne crkve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: