U srijedu zvanično otvaranje Plave bolnice

S
Sarajevo-x.com
7.12.2009. u 09:53
0
10
U srijedu zvanično otvaranje Plave bolnice
0
U srijedu zvanično otvaranje Plave bolnice
Plava bolnica Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Klinika za radiologiju nakon višegodišnjeg provođenja zahtjevnog projekta, stavljene su na upotrebu građanima Tuzlanske regije. Vrhunski kvalitet usluge, najmodernija tehnika i mogućnosti provođenja suvremenih procedura, postavili su nove standarde u oblasti zdravstva BiH.
Projekat Plave bolnice započet je u augustu 1986. godine kada je rukovodstvo opštine Tuzla donijelo odluku o izgradnji Klinike za neurologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, te kožno venerične bolesti. Nakon zastoja uslovljenog ratnim dešavanjima, 2002. godine Skupština Tuzlanskog kantona dala je saglasnost da se krene u okončanje projekta.

Projekt koji je obuhvatio završetak i opremanje objekta Plave bolnice i izgradnju i opremanje Klinike Radioterapija realizirala je firma VAMED iz Holandije po principu "ključ u ruke".

"Prije nekih 10 godina rođena je ideja o završetku i rekonstrukciji Plave bolnice u Tuzli. Zahvaljujući zajedničkim snagama UKC Tuzla i VAMEDA-a, te veoma jakom ličnom angažmanu sa obje strane bilo je moguće iznaći finansijska sredstva za ovaj projekat od Nizozemske. U konačnici, 2003. je potpisan ugovor između UKC Tuzla i VAMED-a o završetku i opremanju Plave bolnice i novog objekta Radioterapija", istakao je generalni direktor Vameda, doktor Dieter Gruber.


Sa realizacijom projekta "Plava bolnica" započelo se u oktobru 2006. godine i nakon perioda uzajamne saradnje, udruženim snagama VAMED-a i UKC-a Tuzla, te visokog stepena podrške svih uključenih organa vlasti, projekat je uspješno realiziran i 13. oktobra 2009. godine i zvanično predat UKC-u Tuzla. Vrijednost projekta je oko 50 miliona KM, od kojih je oko 20 miliona KM donirala holandska vlada, na osnovu sporazuma o grantu između Vijeća Ministara BiH i holandske NIO banke.

Sada kada su završena ova dva objekta UKC Tuzla raspolaže sa pet različitih medicinskih disciplina uređenih po najvišem evropskom standardu.

"Pacijenti su ovim, vjerovatno najznačajnijim projektom u oblasti zdravstva u BiH u novom stoljeću, dobili na upotrebu: Kliniku za neurološke bolesti, Kliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Kliniku za kardiohirurgiju, Kliniku za neurohirurgiju, Odjeljenje za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju i Radioterapiju, a u sklopu atraktivnog projekta i Bolničku apoteku", istakao je direktor UKC-a Tuzla, prof. dr. Elmir Čičkušić.

Definitivno, najveći iskorak kada je riječ o novim medicinskim tehnologijama je ugradnja dva linearna akceleratora i brahiterapije za selektivni radijacijski tretman raka. Jedina mjesta u BiH gdje su dostupni ovi sofisticirani tretmani su Sarajevo, i sada Tuzla.


Medicinska oprema koja je kičma bolnice je obezbijeđena od respektabilnih internacionalnih proizvođača, i ona također osigurava dugotrajnu dostupnost usluge.

Zvanično otvaranje Plave bolnice planirano je u srijedu 9. decembra 2009. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: