Potvrđeno za Klix.ba
210

U srijedu smjena SDA-ove vlade u Tuzli, imenovanje nove podržat će i SBB

A. K.
Skupština TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Skupština TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj će se raspravljati i usvajati smjena aktuelnog saziva Kantonalne vlade na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem iz SDA bit će održana u srijedu, potvrđeno je za Klix.ba.

Skupštini Tuzlanskog kantona zvanično je upućen zahtjev za sazivanje sjednice ovog zakonodavnog tijela na kojoj će biti predložena smjena trenutnog saziva Kantonalne vlade.

Opozicione stranke, odnosno Socijaldemokratska partija (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA) i Naša stranka (NS), podržani sa dva zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) prikupili su 18 potpisa koliko je potrebno za upućivanje prijedloga za hitnu sjednicu Skupštine TK na kojoj će se razmatrati i usvajati smjena aktuelne Kantonalne vlade.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović za Klix.ba je potvrdio da je ovom zakonodavnom tijelu danas zvanično stigao zahtjev za sazivanje hitne sjenice, koji ima 18 potpisa.

"U zahtjevu je navedeno da sjednica bude zakazana za srijedu u 10 sati. Mi ćemo sutra najvjerovatnije održati Kolegij Skupštine TK na kojem ćemo potvrditi da sjednica bude održana u predloženom terminu", kazao nam je Vujović.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, smjenu aktuelne vlade podržat će i zastupnici SBB-a. Oni će također glasati i za imenovanje novog saziva, ali, informacije kojima raspolažemo, govore da u njemu neće imati svoje ministre.

Razlozi za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona su, između ostalog, nedovoljan angažman za bolje uslove života građana, koruptivne afere i neustavne odluke koje se vezuju za nepoštivanje mišljenja Ustavnog suda FBiH po kojem je vlada neustavna jer nema ministra Hrvata.

Zvanično još uvijek nije poznato ko će biti novi mandatar za sastav Vlade TK, kao ni to na koji način će se vršiti raspodjela ministarstava.