|

U srijedu počinje novo suđenje jatacima Ratka Mladića

U srijedu počinje novo suđenje jatacima Ratka Mladića
0
F
FENA
18.12.2011. u 11:56
1
komentara
0

dijeljenja
U srijedu počinje novo suđenje jatacima Ratka Mladića Ratko Mladić
Ponovljeno suđenje optuženima za skrivanje Ratka Mladića od 2002. do 2006. godine trebalo bi da počne u srijedu, 21. decembra, u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.
Deset optuženih, koji su ukinutom presudom iz decembra prošle godine oslobođeni optužbi ili je protiv njih odbijena optužba zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja, sješće na optuženičku klupu pred potpuno novim sudskim vijećem sudije Tatjane Stefanović.

Tu presudu, koju je 10. decembra lani, poslije više od četiri godine suđenja izreklo sudsko vijeće sudije Dejana Garića, ukinuo je Apelacioni sud u julu ove godine i naložio ponovno suđenje, zbog povrede odredbi krivičnog postupka i nerazumljivog obrazloženja presude.

Ukinutom presudom, Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić bili su oslobođeni optužbi da su pomagali u skrivanju Mladića, dok je optužba bila odbijena protiv Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Janjušević, Bojana Vaskovića, Marka Lugonje i Blagoja Govedarice.

Govedarica je pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija na šest mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine.

Sudija Garić je prilikom izricanja prve ukinute presude u obrazloženju rekao da su odbijene optužbe za pojedina krivična dijela, jer je 2008. ili 2009. godine nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, dok za ostala krivična dijela nije dokazana krivica optuženih.

Svi optuženi su mahom izbjeglice iz BiH i svi su tokom suđenja, osim generala Marka Lugonje, negirali da su skrivali Mladića.

Optužnicom je okrivljenima stavljeno na teret da su, u različitim periodima od 2002. do 2006. godine, pomagali Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izdao nalog za njegovo hapšenje.

Kao glavni organizator "jataka" u optužnici je ranije bio označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, ali je on u toku procesa preminuo.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...