{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U srijedu konstituirajuća sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona

12.11.2018. u 21:26
51
25
U srijedu konstituirajuća sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona
51
U srijedu konstituirajuća sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona
Trenutni saziv Skupštine TK (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što su u oktobru održani opći izbori u Bosni i Hercegovini Skupština Tuzlanskog kantona (TK) u srijedu će održati konstituirajuću sjednicu novog saziva.
Najveći broj mandata u TK osvojila je Socijaldemokratska partija (SDP), njih deset, zatim slijedi Stranka demokratske akcije (SDA) – devet, Pokret demokratske akcije (PDA) - sedam, Demokratska fronta (DF) – tri, dok su po dva poslanička mjesta pripala Savezu za bolju budućnost (SBB), Našoj stranci i Stranci za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Ovu sjednicu sazvao je dosadašnji Kolegij skupštine, a njom će predsjedavati dosadašnji predsjednik Senad Alić.

Za vrijeme sjednice mandatarima će biti uručena uvjerenja o dodjeli mandata, a oni će se izjasniti da li ga prihvataju ili ne.

Nakon davanja i potpisivanja svečane izjave, prema predloženom dnevnom redu planirano je donošenje odluke o izboru privremene Komisije za izbor i imenovanje Skupštine TK, kao i odluke o izboru privremene Administrativne komisije ovog zakonodavnog tijela.

Također, najavljeno je i konstituisanje klubova poslanika konstitutivnih naroda i kluba ostalih u Skupštini TK, kao i predlaganje kandidata za izbor na mjesto predsjednika ili zamjenika predsjednika ovog zakonodavnog tijela.

Inače, većinu u Skupštini TK trebao bi imati građanski blok koji je nedavno osnovan u Tuzli, a sačinjavaju ga SDP, DF, Naša stranka, SBB i SBiH. Većina je osigurana od 19 mandata koje imaju spomenute stranke.

Formiranje ovog bloka inicirao je Kantonalni odbor SDP-a, čiji je predsjednik Enver Bijedić prije nekoliko dana za Klix.ba potvrdio da je formirana radna grupa koja će napraviti presjek zajedničkih političkih ciljeva i načela svih političkih stranaka koje se nalaze u građanskom bloku.

U cijeloj ovoj priči nema SDA i PDA.

Za razliku od većine stranaka čiji su predstavnici iznijeli svoje mišljenje u proteklom periodu vezano za formiranje vlasti u TK u PDA mudro šute. Nepoželjni su za građanski blok, ali i za SDA.

Konstituirajuća sjednica Skupštine TK najavljena je za srijedu u deset sati u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: