Građani se protive zgradi
22

U srijedu javna rasprava o gradnji na području Hastahane u Sarajevu

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Javna rasprava o Nacrtu odluke o izmjenama i dopunama Regulacionog plana (RP) Gradski centar Marijin Dvor - lokalitet Hastahana bit će održana u srijedu, 29. maja, u prostorijama Mjesne zajednice Marijin Dvor u Sarajevu.
Grupa građana okupljena u Facebook grupi "Prljavi grad", koja je organizovala proteste u parku Hastahana pod motom "#Nemagradnje #Park narodu", pozvala je sve da prisustvuju raspravi i izbore se za park sa zelenom površinom. Oni se protive bilo kakvoj gradnji na ovom lokalitetu.

"Načelnik odbija da nas čuje i uporno nam pokušava nametnuti svoj betonski koncept kao park, sve pod krinkom razvoja i uređenja. Sad konačno imamo priliku da se oglasimo institucionalnm kanalima, jedino što su nam ostavili - zbor građana, izjašnjavanje o načelnikovom betonskom nacrtu parka. Znamo da su nam obećali veliku salu, a zgurat će nas u malu MZ. Znamo i da će pokušati oteti od nas prostor i vrijeme i raspravu, naguravajući svoje vijećnike i stranačku vojsku, urlajući uobičajene investitorske parole. Ali ako smo glasni i jasni, nemaju šanse", stoji u pozivu.

Javna rasprava bit će održana u 17 sati, a građani poručuju "Tuđe (zgrade) nećemo - svoje (parkove) ne damo".

Podsjetimo, Općinsko vijeće Centar u Sarajevu usvojilo je nacrt u aprilu ove godine. Njime je predviđena gradnja zgrade, a iz Općine su kazali da će 89 posto površine biti park. Ovim konceptom ni struka ni građani nisu zadovoljni.

Građani su, nezadovoljni ovom odlukom, 21. aprila održali i proteste i jasno poručili kako na ovom lokalitetu žele samo zelenu površinu, a organizovali su i potpisivanje peticije.