Izostao dijalog
4

U srednjim školama HNK održan štrajk upozorenja: Kako Vlada šuti nama ne ostaje ništa drugo

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Deset minuta prije podneva počeo je dvosatni štrajk upozorenja članova Sindikata srednjih škola u HNK, koji nezadovoljni reakcijma Vlade HNK na ovaj način traže ispunjavanje svojih zahtjeva. Štrajk se održava u svim srednjim školama Hercegovačko-neretvanskog kantona po dva posljednja časa obje smjene.

Josip Milić, predsjednik Sindikata Srednjih škola HNK, nezadovoljan je prije svega što Vlada HNK nije reagirala na zahtjeve sindikata.

"Unatoč jednostatnom štrajku upozorenja koji smo imali te unatoč najavi današnjeg 'drugostepenog' štrajka upozorenja dva časa prve i druge smjene, koji danas održavamo, nikakve pozive iz Vlade HNK nismo dobili, niti oni izgleda razmatraju naše zahtjeve. Pored toga, iz ureda glasnogovornika Vlade HNK su puna usta razgovora, dogovora i dijaloga sa sindikatima. Zbunjuje nas sve to, jer ne znamo je li se radi o ironiji predstavnika vlade ili se misli na ovo medijsko prepucavanje", aludirao je Milić na demanti njegovih izjava, koji je došao s druge strane.

Milić kaže da je ovaj štrajk prvenstveno iniciran neisplećanim tužbama iz 2013. do kraja marta, što je njima bilo obećano.

"Da je Vlada HNK ispunila obećanja ljudi ne bi bili nezadovoljni pa ne bi bilo ni štrajka. Oni uvijek govore da novca nema, a ja sam prošli put pokazao da ima. Budžet ove godine je veći od onog iz 2011. za 44 miliona KM, a od te 2011. godine nama se primanja samo umanjuju. Prepolovljen nam je topoli obrok, prepolovljen nam je regres, izbačene su nam jubilarne nagrade, prepolovljen prijevoz... Prošle godine vlada je bila u suficitu četrnaest miliona KM i tim iznosom ona je mogla mnogo toga riješiti. Međutim, oni su se odlučili kupiti Hotel Ero i neke druge stvari", izjavio je Milić.

On još kaže da ako se nekome dužno, kao što je Vlada HNK dužna prosvjetnim radnicima, onda je red da se prvo izmire dugovi pa da se kasnije ide u investicije i druga trošenja.

"Da smo mi njima dužni sto KM, oni bi nama legli na račun i ovrhom bi na to oduzeli, a mi nemamo nikakv mehanizam, već štrajkom tražiti svoje. I to ćemo koristiti", najavio je Josip Milić.

Sindikati traže hitne isplate pravomoćnih presuda iz 2013. godine, da se prekine praksa primanja radnika do 15. jula ili po novom do 30. juna, da se potpiše okvirni sporazum o zbrinjavanju tehnološkog viška, poveća plaća za petnaest posto i da se isplata porodiljskog vrati na sto posto od iznosa plate.