BiH
0

U Srebrenici završena manifestacija "Sedmica sjećanja"

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Dodjelom poklona italijanskim studentima i umjetnicima u Srebrenici je danas završena manifestacija pod nazivom "Sedmica sjećanja – doživite Srebrenicu".

Prije toga gosti iz nekoliko gradova Italije i Bosne i Hercegovine prisustvovali su predavanju koje je održao Srebreničanin Almir Pašagić na temu "Terapeutske karakteristike ljekovitih voda Crnog Gubera".

Pašagić je nedavno magistrirao na ovu temu, a sada priprema i doktorat i materiju koju dobro poznaje predočio je gostima. Istakao je da srebreničke ljekovite vode, iako uspješno liječe niz bolesti, sada se ne koriste jer su objekti devastirani.

U ime Općine Srebrenica, učesnike manifestacije pozdravio je Senad Subašić, najavivši da će se Srebrenica ubrzo pobratimiti s jednim gradom iz provincije Abruzzo, čime će se saradnja i ojačati.

U protekla četiri dana mladi iz Italije prisustvovali su konferencijama na kojima se govorilo o pomirenju i suživotu koje je propagirao pacifist Alexander Langer, obišli su turističke destinacije u okolini Srebrenice, te povratničke porodice u Mjesnoj zajednici Sućeska.

Na gostoprimstvu je zahvalio Edi Rabini, član Fondacije "Alexander Langer", koja je, uz tuzlansku "Amicu", bila i organizator ove manifestacije.