{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Srebrenici se dogodio genocid bez učešća Trbića

F
3.11.2008. u 14:25
0
1
U Srebrenici se dogodio genocid bez učešća Trbića
0
U Srebrenici se dogodio genocid bez učešća Trbića
Odbrana Milorada Trbića usprotivila se izvođenju dodatnih dokaza Tužilaštva BiH kojima se dokazuje da je u julu 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.
Branilac Milan Trbojević je rekao da je “nesporno da se u Srebrenici dogodio genocid”, ali da svjedoci nemaju saznanja o Trbiću, javio je danas BIRN-Justice Report.

“Opće je poznato da je Međunarodni sud pravde okvalifikovao te zločine kao genocid. Dakle, pravna dilema je riješena. Ostaje samo da dokazujemo šta Trbić zna, a ovi svjedoci nemaju nikakva saznanja o tome”, kazao je Milan Trbojević, Trbićev branilac.

Na upit Davorina Jukića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, Trbić je potvrdio da je i njemu poznato da se u Srebrenici dogodio genocid, ali da on o tome “ništa ne zna”.

“Ja nemam veze s tim događajima, niti sam učesnik u tim radnjama”, rekao je Trbić.

Milorad Trbić, bivši pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid i učestvovanje u prisilnom preseljenju i pogubljenju Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Nakon ovakvog obrata u sudnici, tužilac Kwai Hong Ip je zatražio dodatno vrijeme kako bi pripremio Odbrani “prijedlog o nespornim činjenicama”, a nakon čega bi Tužilaštvo “odustalo od određenih svjedoka”.

Sudsko vijeće je na ovom ročištu zatražilo da Tužilaštvo sve podneske za dodatne svjedoke i dokaze objedini u jedan dokument koji će biti “jasan, precizan i razumljiv”.

“Sud je zaprimio zaista veliki broj podnesaka za izvođenje dodatnih dokaza, međutim zbog čestog pozivanja na ranije podneske oni su teško razumljivi. Stoga nalažemo Tužilaštvu da ih sve objedini u jedan koncizan prijedlog”, rekao je Jukić.

Razmatran je i prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora Trbiću, kojem se Odbrana usprotivila.

“Smatramo da nema razloga za daljnje produženje pritvora. Međutim, s obzirom na to koliko traje ovaj slučaj i sam pritvor, nećemo se žaliti, nego ćemo samo čekati kraj slučaja i presudu”, rekao je Trbojević.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. novembar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: