{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Srebrenici promovisan roman "Ranjeni bejturani" Mirsada Mustafića

8.7.2013. u 21:58
29
3
U Srebrenici promovisan roman "Ranjeni bejturani" Mirsada Mustafića
29
U Srebrenici je večeras promovisan roman "Ranjeni bejturani", deveto književno dijelo Srebrenčanina Mirsada Mustafića u kojem piše o stradanju zavičaja, sudbini i patnji naroda nad kojim je počinjen genocid.
Za razliku od nekoliko njegovih ranijih dijela na koje se istina tematski naslanja, roman se bavi vremenom poslije Drugog svjetskog rata i sudbinom pjesnika Naima Mustafića kojeg je bivši režim osudio za članstvo u organizaciji Mladi Muslimani.

Narator romana je njegov najmlađi peti sin Adil čija ljubav prema lijepoj djevojci Merimi iz Bratunca ovom dijelu daje posebnu notu.

Promotori romana su bili orijantalistica i magistar bosanskog jezika Mirha Efendić i univerzitetski profesor dr. Adib Đozić. Efendićeva između ostalog naglašava piščevo upečatljivo sjećanje na voljeni grad, protkano kroz fabulu romana koji čitaocima na taj način ostavlja u amanet uspomenu na jedan život koji nije samo ljudski, niti pojedinačan nego kosmički, urbani, osobeni, samosvojni i drugačiji.

Profesor Đozić toplo preporučuje čitanje Mustafićevih dijela za koje kaže da je i sam veliki poklonik i da ih redovno čita od prvog do posljednjeg slova, jer, kako kaže, tu se ima šta pročitati, ima se šta iz njih naučiti, ali također daju i povoda da čovjek razmišlja o mnogim stvarima.

Mirsad Mustafić je rođen 4. septembra 1956. godine u Srebrenici gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju,a studirao je u Sarajevu. Prognanička sudbina ga dovodi u Tuzlu gdje i danas živi i radi kao profesor bosanskog jezika u Srednjoj ekonomsko – trgovinskoj školi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: