Teška situacija
30

U Srebrenici ove godine povećan broj korisnika socijalne pomoći

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Srebrenici je ove godine povećan broj korisnika socijalne pomoći u odnosu na prethodnu izjavila je Feni direktorica Centra za socijalni rad Srebrenica Biljana Kandić.

Kako je navela, najveći broj je korisnika tuđe njege i pomoći, njih oko 40, zatim 24 korisnika koji ostvaruju prava na zdravstvenu zaštitu te 20 korisnika socijalne pomoći.

"Broj se povećava iz godine u godinu, nažalost, takva je situacija i to je jedan od pokazatelja da socijalna karta Srebrenice nije na zadovoljavajućem nivou", istakla je Kandić.

Pojašnjava da su dvije grupe korisnika tuđe njege i pomoći, te da se za njih izdvaja odgovarajuća novčana pomoć.

"Prva grupa su korisnici koji nemaju mogućnost da samostalno obavljaju životne potrebe i njima je potrebna pomoć drugih te se za njih isplaćuje dodatak 163 KM. Druga grupa su korisnici koji su djelimično sposobni za određene radnje i za njih je predviđena novčana nadoknada u iznosu 83 KM", navodi Kandić.

Centar za socijalni rad u saradnji s Općinom Srebrenica, u povodu novogodišnjih praznika, podijelit će novogodišnje paketiće za djecu s posebnim potrebama.

"Posjetit ćemo djecu s posebnim potrebama i uručiti im paketiće. Ta djeca su vrijedna pažnje i na neki način su marginalizovana u društvu", naglašava Kandić.