BiH
0

U Srebrenici obilježena 798. obljetnica dolaska franjevaca

FENA
Srebrenica
Srebrenica
U nedjelju, 3. juna, završena je manifestacija Dani Srebrenice u sklopu koje je održano misnog slavlja u spomen prvog dolaska franjevaca, javila je KTA.

Prvi franjevac u Srebrenicu je stigao prije 798 godina u vremenu između blagdana Duhova i Presvetog trojstva, te gradnje samostana i crkve Sv. Marije, od kojih danas na ostacima temelja postoji samo kapelica, u kojoj mala zajednica 33 katoličke obitelji sa 120 članova jednom mjesečno sudjeluju u misnom slavlju.

Uz Hrvate Srebrenice nedjeljnoj misi su nazočili i članovi Napretka iz Tuzle, predvođeni predsjednikom Jurom Novoselom, zajedno sa pjevačima zbora tuzlanske Frame, kao i srebrenički načelnik Abdurahman Malkić.

Malkić je tom prigodom obećao svoju pomoć u iznalaženju rješenja statusa u ratu devastiranog i opljačkanog katoličkog groblja.

Humanitarna kulturna udruga Kraljica Katarina iz Banjaluke, uz pomoć sponzora Vitinke i Mesne industrije Lijanović,dogovorila je suradnju s Udrugom Hrvata KLIS iz Srebrenice i pomoć za hrvatsku zajednicu u tom gradu.