BiH
0

U Srebrenici obilježen Međunarodni dan pismenosti

FENA
Mini izložbom pod nazivom „Razvoj pisma kroz vijekove“ Narodna biblioteka Srebrenica obilježila je Međunarodni dan pismenosti.

Uz otvaranje izložbe posvećene Međunarodnom danu pismenosti, naglašeno je da je obrazovanje učenika u Srebrenici započelo 1886. godine, kada je otvoreno nekoliko škola. Do tada, tradicija opismenjavanja bila je vezana za vjerske zajednice. Narodna biblioteka Srebrenica raspolaže s pisanim dokumentima koji su predstavljeni na ovoj izložbi.

„Ujedno, Narodna biblioteka Srebrenica uskoro organizuje i akciju Septembarski dani knjige, ali tokom cijele godine, animira čitaoce u cilju njegovanja pisane riječi. Nagrađujemo najvjernije čitaoce, kao i najuspješnije učenike za koje organizujemo literarne konkurse“, izjavila je Violeta Simić, uposlenica Narodne biblioteke.

Narodna biblioteka u Srebrenici raspolaže s oko 35.000 knjiga. Da bi se uvećao knjižni fond i knjiga približila većem broju čitalaca, provodi se akcija u kojoj će Srebreničani biblioteci darovati knjige koje su odložili i zaboravili.