|

U Srebrenici centralna bajramska svečanost održana u Bijeloj džamiji

U Srebrenici centralna bajramska svečanost održana u Bijeloj džamiji
27
F
FENA
15.6.2018. u 09:57
2
komentara
27

dijeljenja
U Srebrenici centralna bajramska svečanost održana u Bijeloj džamiji Foto: D. S./Klix.ba
Na području Općine Srebrenica bajram-namaz je klanjan i u obnovljenim džamijama u Potočarima, Sućeskoj, Slapovićima, Luci, Krušev Dolu, Osmačama, Liješću, Dobraku i Daljegošti.
Damir ef. Peštalić kaže da je Bajram radost koju treba dijeliti sa drugima.

"Bajram je radost vjernika koju dijeli sa svojom porodicom i sa svojim okruženjem. Bajram treba podijeliti sa svima, koji su u okruženju. Blagodat Bajrama treba koristiti u svrhu pomirenja, bratske i ljudske energije iz koje ćemo izvući pouku da trebamo biti zajedno i jedinstveni, te fokusirani na dobro i k tome težiti", poručio je ef. Peštalić koji je, tom prilikom, pozvao džematlije da obiđu i majke koje su ostale bez svojih najmilijih.

Otvorimo im vrata, pokažimo da nisu same u ove mubarek dane, olakšajmo im i budimo s njima. Mi smo njihova djeca, rekao je efendija Peštalić.

Nakon bajram-namaza ispred Čaršijske džamije upriličen je bajramski prijem za džematlije, a zatim posjeta Memorijalnom centru Potočari gdje je proučena Fatiha za žrtve genocida.

Bošnjaci u Srebrenici s radošću su dočekali Bajram. Mirsad Mujić kaže da bajramske dane treba doživjeti, da ih je riječima teško opisati.

"Ramazan je bio prilika da odricanjem budemo bolji, Bajram je prilika da to dobro pokažemo, da obiđemo svoju familiju, prijatelje i komšije, družimo se i budemo zajedno", ističe Mujić.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...