BiH
0

U Srbiji u toku nove operacije specijalnih snaga

FENA
U različitim dijelovima Srbije u toku su nove operacije specijalnih snaga policije čiji je cilj otkrivanje Ratka Mladića, javljaju agencije.

Policija je nastavila hapšenje osoba osumnjičenih da su pomagale u skrivanju Ratka Mladića.
U operacijama je od sinoć privedeno pet osoba koje pomažu u skrivanju haškog optuženika Mladića.

Od ranog jutra interventne jedinice provjeravale su lokacije na Banovom brdu, u komšiluku Mladićeve kuće. U nekim dijelovima Srbije u toku su operacije specijalnih snaga policije čiji je cilj otkrivanje haškog optuženika Ratka Mladića, prenosi agencija Beta tvrdnju neimenovanog izvora.

O akciji traganja za Mladićem iz Beča se oglasio ministar policije Dragan Jočić. On je poručio da vlast u Srbiji čini sve da ispuni obaveze prema Haškom tribunalu: "Danas, sutra i narednih dana potraga će biti vrlo intenzivna. Činimo sve od sebe da ovaj zadnji zadatak završimo. Moram da kažem da niko nema pravo da između naroda i sebe bira sebe kada su mu odriješene ruke da zaštiti narod".

Glasnogovornica Drugog općinskog suda u Beogradu Marina Klarić-Živković za B92 je potvrdila da je policija istražnom sudiji privela još dvije osobe zbog sumnje da su pomagale u skrivanju Ratka Mladića. Ona nije mogla navesti njihova imena. Ipak, agencija Beta tvrdi da je jedna od te dvije osobe penzionisani oficir Vojske Republike Srpske Marko Lugonja. Drugi privedeni je Mladićev komšija Branimir Đokić. To tvrdi funkcioner Srpske radikalne stranke Dragan Todorović, koji se – u toku akcije MUP-a - našao na licu mjesta u beogradskom naselju Banovo brdo: "Ja sam došao ovdje na poziv Branimira Đokića. On je i istaknuti član SRS-a. Svjedoci koji su bili prilikom pretresa, a koji su također komšije Ratka Mladića, očekuju da se i njihove kuće pretresu, a to je i vjerovatno da će se narednih dana i desiti."

Policija je jutros ponovo pretresala prostorije preduzeća "Impakt", čiji je vlasnik Mladićev sin Darko.

Istražni sudija Drugog općinskog suda u Beogradu ranije danas donio je rješenje o provođenju istrage i odredio jednomjesečni pritvor Tatjani i Bojanu Vasković i Borislavu Ivanoviću, osumnjičenima da su pomagali u Mladićevom skrivanju. Advokat Vaskovića Nebojša Milosavljević izjavio je za B92 da je podnio žalbu na odluku o pritvoru. On odbacuje krivicu svojih klijenata, pozivajući se i na to da je jedan od njih 1983. godište: "Za vrijeme tih ratnih dešavanja u Sarajevu on je bio dijete. Godine 2002. za šta ga tereti javni tužilac, zamislite koliko je imao godina i šta je on mogao da uradi?"

Saslušanje osumnjičenih završeno je kasno noćas i slučaj je proglašen državnom tajnom, rekla je za B92 glasnogovornica Drugog općinskog suda Marina Klarić-Živković. Ona je navela da osumnjičeni ranije nisu bili privođeni i da su civili.

Ministar privrede Srbije Predrag Bubalo izjavio je da je Ratku Mladiću prvobitno pomagala mreža od oko 50 saradnika. U međuvremenu, taj broj sveden je na desetak, a pet osoba je uhapšeno. Ministar privrede je rekao i da je Mladićevo kretanje od aprila 2002. do kraja 2005. rekonstruirano, ali da nije utvrđeno gde se krio prethodnih nekoliko mjeseci. Bubalo kaže i da to što je mreža Mladićevih pomagača razbijena dodatno otežava potragu za njim.

"Sada je činjenica da se Ratko Mladić krije pojedinačno, samostalno, i da je to jedan od najtežih zadataka. Kada postoji mreža, onda u toj mreži neko i napravi neku grešku. Ovo je zaista sada težak i odgovoran zadatak, gdje treba naći iglu u plastu sijena."

Agencija AP prenosi izjave neimenovanih srpskih bezbjednosnih zvaničnika da se Mladić vjerovatno krije u stanovima na Novom Beogradu, da su uz njega samo jedan ili dva lojalna tjelohranitelja i da se prevozi u automobilu marke "jugo". Ti izvori navode da je Mladić bolestan i takoreći sam i da je dao instrukcije tjelohraniteljima da ga ubiju ako dođe do toga da je njegovo hapšenje neizbježno, prenosi AP.

Bezbjednosno informativna agencija uvela je i telefonsku liniju za građane koji smatraju da imaju informacije od značaja za nacionalnu bezbjednost: "Dobili ste broj 9191 Bezbjednosno -nformativne agencije, molimo sačekajte". Nakon toga čuje se zvono telefona i policajac koji se nakon zvona javlja sa : "Molim?"

Prema nezvaničnim izvorima, poziva ima, ali nisu od pomoći u trenutku potrage za haškim optuženikom Ratkom Mladićem