BiH
1

U Splitu uhapšena dvojica osumnjičenih za ratne zločine u BiH

FENA
Dvojica hrvatskih državljana (1968. i 1965.) uhapšena su jučer na području Splitsko-dalmatinske županije zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv bošnjačkog civilnog stanovništva u BiH, a nakon isptitivanja određen im je istražni pritvor.

U saopćenju objavljenom na internetskoj stranici Državnog pravobranilaštva Hrvatske ne navode se inicijali okrivljenika ni odakle dolaze, već se samo ističe kako postoji osnova sumnje da su tokom 1993. godine na području BiH, kao pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, veći broj zarobljenih civila Bošnjaka u logorima ponižavali, fizički i psihički zlostavljali, pri čemu su im nanosili tjelesne povrede.

Tereti ih se da su ovakvim postupanjem prouzrokovali smrt jednog Bošnjaka (1959.).

Nakon ispitivanja okrivljenika, Županijsko državno pravobranilaštvo u Splitu podnijelo je sudiji prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog postojanja bojazni da će okrivljeni boravkom na slobodi pobjeći i zbog postojanja teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.

Inače, hapšenje osumnjičenika za ratne zločine počinjene u BiH uslijedilo je dva dana nakon sarajevskog susreta glavnog državnog advokata Hrvatske Mladena Bajića, glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića i glavnog tužitelja za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića.

Oni su u Sarajevu dogovorili razmjenu oficira za vezu čija je zadaća poboljšavanje međusobne komunikacije radi učinkovitijeg procesuiranja počinitelja ratnih zločina. Oni su istakli kako nastavljaju saradnju čiji je cilj onemogućiti bilo kakvo skrivanje osumnjičenih i optuženih osoba koje zloupotrebljavaju državljanstvo druge države.