{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U špilji "Vjetrenica" pronađeni uginuli vodeni organizmi

F
2.3.2008. u 12:07
0
0
U špilji "Vjetrenica" pronađeni uginuli vodeni organizmi
0
U špilji "Vjetrenica" pronađeni uginuli vodeni organizmi
Slovenski biospeleolozi pronašli su u jednom jezeru u špilji "Vjetrenica" skupinu uginulih vodenih organizama, a iako razlozi njihovog ugibanja još nisu poznati pretpostavlja se da bi ovaj ekološki incident mogli izazvati toksični materijali s površine ili materijali uneseni tokom posjeta toj špilji.
Izražavajući zabrinutost zbog ovog incidenta predsjednik Speleološke udruge Vjetrenica – Popovo polje Ivo Lučić kazao je u izjavi za Fenu da su u Trećem kalcitnom jezeru, udaljenom oko 480 metara od ulaza u špilju, stručnjaci iz Ljubljane pronašli više od 25 uginulih rakova iz skupina kozica i rakušaca.

"Površina terena ispod kojih se nalaze prednji dijelovi Vjetrenice bila je izložena dugogodišnjim ratnim djelovanjima i samo je manjim dijelom očišćena od mina. Trovanje faune u špiljama može također izazvati odbačen baterijski uložak, a što je bila sumnja u jednom slučaju prije rata u Vjetrenici", kazao je Lučić.

Po njegovim riječima, u drugim jezerima Vjetrenice nije zabilježeno uginuće vodenih organizama, a ova nesreća upozorava na veliku odgovornost prema bogatstvima podzemne faune u Bosni i Hercegovini, jer su neke vrste navedenih skupina opisane i poznate jedino iz Vjetrenice.

"Također, ona traži što hitnije rješenje zakonskog i pravnog položaja Vjetrenice, kako bi se mogle poduzeti sve mjere uobičajene kod upravljanja ovakvim vrijednostima", kazao je Lučić.

On smatra da nesreća upozorava da je najhitnije potrebno izvršiti temeljitu sanaciju i konzervaciju Vjetrenice, donijeti odmjeren plan njezine upotrebe pa tek onda razmišljati o njezinoj turističkoj funkciji.

Pored činjenice da je Vjetrenica najbogatija na svijetu po podzemnim životinjskim vrstama, to od nas traži i kandidatura Vjerenice za Svjetsku listu UNESCO-a, a koja je već četiri godine mrtvo slovo na papiru, kazao je Lučić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: