Neugodno iskustvo
506

U Službi za poslove sa strancima saopćili kako govore isključivo bosanski jezik

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako zvuči nevjerovatno u BiH je i to moguće. Iskustvo fotografa Jima Marshalla u Službi za poslove sa strancima, koji u BiH boravi godinama govori o neprofesionalizmu i nestručnosti određenih osoba koje rade na određenim pozicijama u državnim institucijama.

Iako se očekuje da uposlenici u Službi za poslove sa strancima govore barem jedan strani jezik, neki od njih izgleda da ne ispunjavaju ni tu normu.

Jim Marshall došao je iz Škotske u Mostar u jesen 1994. godine. Planirao je ostati tri sedmice, a danas mu je Bosna i Hercegovina dom. Živi u Sarajevu, oženjen je bh. državljankom s kojom ima sina, a bavi se fotografijom.

U Službi za poslove sa strancima boravio je kako bi produžio svoj boravak u BiH, a na svom Facebook profilu objavio je iskustvo koje nikako ne ide u prilog BiH, ali ni uposlenicima Službe za poslove sa strancima.

Marshall opisuje kako je jedna osoba prišla pultu i na engleskom jeziku se obratila uposleniku Službe za poslove sa strancima s upitom da želi prijaviti svoj boravak u BiH. Od uposlenika je dobio odgovor kako u dotičnoj službi govore samo bosanski jezik.

So I was in Služba za poslove sa strancima (Service for Foreigners' Affairs) extending my residence in BiH. Said the...

Posted by Jim Marshall Photography on Monday, February 15, 2016

Ovakav primjer ne samo da je paradoksalan već i negativno utječe na reputaciju BiH, a naročito ako je riječ o Službi za poslove sa strancima, gdje se podrazumijeva da je jedan strani jezik dio svakodnevne komunikacije sa klijentima.