Druga po redu
14

U Službenom listu objavljena Deklaracija Doma naroda PSBiH o izgradnji Pelješkog mosta

Piše: Er. M.
U Službenom listu BiH objavljena je Deklaracija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u kojoj se ističe da usvojena deklaracija u Zastupničkom domu, kojom se traži obustava izgradnje Pelješkog mosta u Hrvatskoj, nije stav Parlamentarne skupštine BiH.

U Deklaraciji koju potpisuje predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak piše da je Članom IV Ustava Bosne i Hercegovine propisano da se Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine sastoji od dva doma: Doma naroda i Zastupničkog doma.

"Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ne dovodeći u pitanje pravo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za donošenje deklaracija i drugih akata, ističe da Deklaracija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, usvojena na 51. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održanoj 7. i 13. septembra 2017., a koja se odnosi na problematiku izgradnje mosta kopno-Pelješac i neka druga pitanja o odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, kao i odnosima Bosne i Hercegovine i Evropske unije, nije razmatrana i nije zauzet stav u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", piše u Deklaraciji Doma naroda.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ističe da Deklaracija koju je usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH bez stava Doma naroda ima značaj samo deklaracije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a ne Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

"Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ovu deklaraciju dostavlja Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, nadležnim organima Republike Hrvatske i Evropskoj uniji", navodi se u Deklaraciji.