SDA i opozicija
18

U Službenom glasniku BiH objavljena Odluka o izboru novih članova CIK-a

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
U Službenom glasniku Bosne i Hercegovine objavljena je Odluka o izboru i stupanju na dužnost te prestanku dužnosti članovima Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Ovu odluku donio je 11. marta 2020. godine Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i ona je izazvala žestoko protivljenje Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Saveza za bolju budućnost (SBB).

Naime, SDA je zajedno s opozicionim strankama uspjela u Zastupničkom domu PSBiH zamijeniti dva člana CIK-a BiH iz reda srpskog naroda, Branka Petrića i Novaka Božičkovića, a za koje su mediji tvrdili da rade u službi SNSD-a.

Umjesto njih za nove čanove CIK-a izabrani su Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba. Vanja Bjelica-Prutina je nekadašnja savjetnica Mirka Šarovića (SDS) iz vremena dok je obnašao funkciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dok je Jovan Kalaba funkcioner PDP-a koji je ispred ove stranke bio i kandidat na izborima u BiH.

Na ove pozicije članova CIK-a, odlukom Zastupničkog doma PSBiH, ponovo su izabrani Ahmet Šantić i Suad Arnautović iz reda bošnjačkog naroda.

Lider SBB-a i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je nakon usvajanja odluke rekao da je izborom novih članova CIK-a, u režiji SDA i SDS-a, realno očekivati kontinuitet izbornih prevara, čija je žrtva najviše bio SBB.

"Ako ovo opstane, budući izbori nemaju nikakvog smisla, a ni sadašnja koaliciona participacija u vlasti", poručio je Radončić.

Oglasio se i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručujući da su odlukom o prestanku mandata članova CIK-a SDS i PDP izborni proces u BiH predali u ruke Bošnjacima.