"Žena - žrtva rata"
0

U slučaju Hartmann ne dolazi do izražaja suština

FENA
Udruženje "Žena - žrtva rata" saopćilo je danas da u slučaju pokretanja procesa protiv bivše glasnogovornice Haškog tužiteljstva Florence Hartmann suština ne dolazi do izražaja "jer se i dalje ne pita kakve su te odluke koje je Hartmann objavila i koje su im posljedice".

"Zašto su svi ušutjeli kad se Hartmann oglasila? Svi osim onih koje je prozvala, sudaca ICTY-a koji u svojoj nepravdi idu dalje jer ih jako smeta što ih je Hartmann prozvala, tačnije raskrinkala. Zar se moramo bojati stati uz Florence Hartmann i šutjeti o našim žrtvama, o krivcima? Hoće li jedino Florence Hartmann "trubiti uprazno", a mi i dalje gledati kako se odvija teatar u Haagu, ponekad pljeskati, ponekad pokriti oči da ne vidimo neku "strašnu scenu" jer ćemo tad misliti da je predstava bila ljepša i lagati sami sebe", navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja ističu da je "27. augusta 2008. godine podignut nalog za kazneni progon protiv bivše glasnogovornice Haškog tužiteljstva Florence Hartmann".

"Novinarka se tereti da je u svojoj knjizi "Mir i kazna", te članku "Skriveni ključni dokumenti o genocidu" objavila sadržaj povjerljivih odluka Žalbenog vijeća u procesu Milošević. To je prvi proces koji je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pokrenuo protiv osobe koja nije s ovih prostora tj. prvi proces protiv bivše djelatnice suda. Hartmann nije otkrila niti ime zaštićenog svjedoka niti je odbila svjedočiti, što su bili uobičajeni razlozi za "nepoštivanje suda" nego je kroz svoj istraživački novinarski rad otkrila nagodbu Haškog tribunala s Beogradom", navode iz Udruženja.