U bijegu tri godine
211

U Sloveniji uhapšen bivši komesar Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić

Piše: M. N.
Ramo Brkić
Ramo Brkić
Tri godine nakon što je raspisana Interpolova potjernica u Sloveniji je uhapšen bivši komesar USK Ramo Brkić koji je bio u bijegu nakon što je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora, saznaje Klix.ba.

Kako nam je potvrđeno, u toku je provođenje procedura za njegovo izručenje BiH.

Iz Ministarstva pravde su nam kazali da su informaciju od Interpola zaprimili oko 14:20 sati, putem koje su obaviješteni da je ta osoba po potjernici iz BiH uhapšena u Sloveniji i da se nalazi u pritvoru.

"Ova obavijest će se odmah proslijediti pravosudnim organima BiH koji ga potražuju, pa tek po njihovom zahtjevu, uz koji se prilaže dokumentacija propisana međunarodnim ugovorom, ministar pravde BiH podnosi molbu za izručenje, odnosno ekstradiciju", kazali su nam u Ministarstvu pravde BiH.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u novembru 2015. godine pravomoćno osudilo Brkića na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi s neovlaštenim prometom droge te zloupotrebom položaja. Čekao je služenje kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu gdje je trebao doći 9. marta 2016. godine, ali je 27. februara 2016. godine u jutarnjim satima prešao granični prijelaz s Republikom Hrvatskom Izačić.

Nakon toga se uputio ka Zagrebu odakle je avionom napustio Hrvatsku.

Brkiću su bile određene mjere zabrane, ali su istekle. Dokumenti mu nikada nisu ni bili oduzeti.

Prema presudi Suda BiH, Brkić je, nakon što je stupio na funkciju komesara policije USK, odlučio iskoristiti svoj položaj za obavljanje raznih krivičnih djela pa je u tom cilju stupio u kontakt s osobama za koje je kao visoki policijski dužnosnik znao da vrše krivična djela neovlaštenog prometa opojnih droga i koje su na području USK u prošlosti vršile slična krivična djela te je zajedno sa tim osobama na više lokacija u USK organizovao proizvodnju opojne droge, a potom i prodaju u inozemstvu te podjelu dobiti.