Kuzmanović i Radojičić
0

U skupštinskoj Rezoluciji nema ništa suprotno Ustavu

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović smatra da u danas usvojenoj Rezoluciji Narodne skupštine nema ništa suprotno Ustavu, niti bilo kojem konstitutivnom narodu.

Kuzmanović je istaknuo da je tim dokumentom istovremeno „jasno i glasno rečeno da se sve mora činiti u skladu s Ustavom i da niko ne može okrnjiti prava RS-a koja su joj data Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom“.

"Pokazali smo da smo za BiH kao zajedničku državu, koja se zasniva na Dejtonskom sporazumu da se moraju poštivati oba entiteta u cijelom njihovom kapacitetu ustavnih rješenja i ovlaštenja“, rekao je entitetski predsjednik.

Rezolucija, po njegovim riječima, predstavlja potpunu platformu za daljnje djelovanje u RS-u i njenih predstavnika u institucijama BiH.

“Mnogi su očekivali neke zlurade odluke koje će biti protiv BiH, protiv RS-a i protiv drugih. Takvih odluka nema. Ovdje su donesene samo one odluke koje se odnose na zajedničko življenje i na potpuno ispunjavanje obaveza institucija BiH u skladu s Ustavom", ocijenio je Kuzmanović u izjavi novinarima nakon današnjeg usvajanja te skupštinske rezolucije.

Predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić rekao je da su za tu rezoluciju glasali poslanici iz pet stranaka i pozicije i opozicije, odnosno SNSD-a, PDP-a, SDS-a DNS-a i SP-a, dok je nisu podržali poslanici SDA, SBiH, SDP i SRS RS-a.

On smatra da je važno da je Skupština tokom rasprave odbacila kao zlonamjerna i štetna po vitalni nacionalni interes RS-a nedavne govore predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i ocijenila da su se stekli uvjeti da član Predsjedništva BiH iz RS-a može staviti veto na svaku narednu odluku Predsjedništva da Silajdžić bilo gdje van granica BiH predstavlja zemlju ukoliko nije prethodno dogovorena platforma za nastup.

“Bilo je prijedloga da se Silajdžiću putem veta u potpunosti zabrane buduće predsjedničke aktivnosti zbog dosadašnjeg političkog djelovanja koje je štetno po vitalni nacionalni interes RS-a, ali smo ocijenili da to nije dobar put za BiH, već smo insistirali da Predsjedništvo radi svoj posao i svaku međunarodnu posjetu, predstavljanje i boravak definiše platformom, postavi okvir i da se u okviru njega ponašaju sva tri člana Predsjedništva“, rekao je Radojičić.

On je dodao da je Rezolucijom Skupština RS-a referencirala i nekoliko prioriteta među kojima je i pitanje Ustava BiH, zatim pitanje euroatlantskih integracija gdje RS cijeni da je to apsolutni prioritet, uz ekonomski razvoj i zapošljavanje.