BiH
0

U skupštini RS-a o revizorskim izvještajima

FENA
Foto: Nezavisne
Foto: Nezavisne
U Banjoj Luci je počela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja bi trebalo da razmatra izvještaje o reviziji Službe predsjednika RS-a za prošlu godinu i o preduzeću "Putevi RS-a“ za 2006. godinu, koji su dobili negativno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a.

Poslanik SRS-a RS-a Milanko Mihajlica je na početku zasjedanja tokom rasprave o dnevnom redu izrazio zadovoljstvo što su konačno u dnevni red parlamenta uvrštena ta dva revizorska izvještaja, ali i dodao da se treba raspravljati i o drugim koji se odnose na rad Vlade i koji nisu dobili pozitivno revizorsko mišljenje.

Na dnevnom redu je i Informacija o izgradnji autoputa Gradiška-Banja Luka; zatim zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koji umjesto po hitnom postupku predlagač je danas uputio u redovni postupak u formi nacrta.

Razmatrat će se i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o eksproprijaciji i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru nepokretnosti, koji su upućeni u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga rebalansa budžeta RS-a za 2008. godinu, također, po hitnom postupku; te prijedloga zakona o porezu na nepokretnosti, o Ekonomsko-socijalnom savjetu; o štrajku; o prijevozu u drumskom saobraćaju RS-a; o elektronskom dokumentu; te prijedloga zakona o igrama na sreću.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o više nacrta, među kojima, o računovodstvu i reviziji; o zdravstvenoj zaštiti; o nasljeđivanju; o poštanskim uslugama; kao i o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima i Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida.