Kanton Sarajevo
0

U školske klupe jutros sjelo 59.500 učenika

Sarajevo-x.com
U Kantonu Sarajevo jutros je u školske klupe sjelo 59.500 učenika, od čega je 40.000 osnovaca i 19.500 srednjoškolaca, izjavio je za portal Sarajevo-x.com Sretko Žmukić, savjetnik u Ministarstvu obrazovanja KS.

"Broj učenika upisan u prvi razred osnovne i srednje škole, znatno je manji u odnosu na prošle godine. U posljednje dvije godine broj upisane djece u osnovne i srednje škole stalno pada“, kazao je Žmukić.

U prvi razred osnovne škole, upisano je 3.700 učenika, što je kako ističe Žmukić za 10 posto manje u odnosu na prošlu godinu. U prvi razred srednje škole, upisano je 3.700 djece, te je i njihov broj manji za 15 posto u odnosu na prošlu godinu.

Za razliku od ostalih kantona, gdje isporuka udžbenika kasni, Žmukić ističe da su u Kantonu Sarajevo gotovo svi udžbenici isporučeni na vrijeme.

"Podijeljeno je 22.000 besplatnih udžbenika za učenike od I –IV razreda osnovne škole, te 4.500 udžbenika za sve razrede osnovne škole koja su podijeljena djeci koja dolaze iz socijalno-ugroženih kategorija, te romskoj djeci i djecu šehida i poginulih boraca“, naglašava Žmukić.