Sretan početak
66

U školama u ZDK zbrinut tehnološki višak, skoro 50 posto osoblja vakcinisano

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Škole u Zeničko-dobojskom kantonu dobile su nove upute s obzirom da u učionice ulazi manje od polovine vakcinisanog osoblja i nastavnika zbog čega je potreban veći oprez u pogledu prevencije od širenja koronavirusa.

Prema podacima koje je iz obrazovnih ustanova prikupio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica do kraja augusta u dvanaest općina i gradova ZDK je prvom ili s obje doze vakcinisano 43 posto nastavnika i obrazovnog osoblja u osnovnim i srednjim školama, dok to po izjavama u anketi ovih dana namjerava učiniti još sedam posto od ukupno 4.566 zaposlene osobe u obrazovanju.

"Ono što svakako zabrinjava jeste da gotovo polovina (49,6 posto) osoba, i to 1.571 u osnovnim i 696 u srednjim školama nije vakcinisano, niti je najavilo da će to uskoro učiniti", pojasnili su iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Najviše vakcinisanih je, kako se moglo i očekivati, u sredinama gdje COVID-19 odnio proporcionalno najviše života, odnosno gdje su posljedice u građanstvu bila najteže. Tako je ispod ili oko trećine nevakcinisanih preostalo u Varešu, Olovu, Brezi, Maglaju. Najmanje prijavljenih i vakcinisanih je u školama u Doboj Jugu i Žepču, a više od polovine vakcinisanih ih je i u Zenici, Tešnju i Zavidovićima.

U INZ-u napominju da su prvi u BiH u listu prioriteta uvrstili osoblje u obrazovnim ustanovama te da je omogućeno vakcinisanje učitelja, nastavnika i profesora, ali i cjelokupnog osoblja u obrazovnim ustanovama.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Svjesni smo da ćemo samo zajedničkim radom i pridržavanjem mjera osigurati da epidemiološka situacija bude takva da nema potrebe za restrikcijama ili vraćanje drugih modela nastave", kazao je Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ.

Prema informacijama iz zdravstvenih ustanova u BIH, ali i konkretno iz Kantonalne bolnice Zenica, posljednjih mjeseci, a pogotovo posljednja dva mjeseca, jedini pacijenti u odjelima intenzivne njege bile su nevakcinisane osobe.

Zato iz INZ-a još jednom pozivaju osoblje i zaposlenike u svim obrazovnim ustanovama, ali i sve ostale građane da se vakcinišu bilo kojom od dostupnih vakcina, jer svi dosadašnji primjeri ukazuju da tokom proljeća i ljeta ove godine nevakcinisane osobe najteže obolijevaju i imaju najopasnije simptome i posljedice po zdravlje.

Ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić je kazao da se nada da neće doći do promjene modela, odnosno, da će djeca ostati u školskim klupama do kraja školske godine.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Vidim da su i djeca zadovoljna i radosna i da je ovo dobro. Prosvjetni radnici jesu prioriteti s vakcinacijom, prvi smo u ZDK krenuli s organizovanom vakcinacijom, zadovoljan sam, a očekujem da će broj vakcinisanih biti veći i u narednom periodu", kazao je Kozlić.

U školskim klupama će biti 180 djece manje nego je to bilo prošle školske godine, a u prvi razred je krenulo oko 3.200 učenika.

Predsjednik Samostalnog Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović je pojasnio da su svi očekivali početak škole klasičnim modelom.

"Ovo je ipak najefikasniji model i mi ćemo u narednoj školskoj godini ne samo obrađivati ovogodišnje gradivo već i obnavljati sve ono što su propustili dok su bili van klupa. Očekujemo da neće doći do prekida nastave, da neće biti širenja pandemije i da ćemo imati mogućnost da ovu školsku godinu privedeno kraju", kazao je Šatorović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da su s ministarstvom obrazovanja kompletan tehnološki višak zbrinuli, svi radnici kojima je nedostajala norma su na radnim mjestima i uz implementaciju kolektivnog ugovora, zahvaljajući odgovornosti Vlade ZDK koja je ispunila sve potpisano, sa zadovoljstvom ulaze u novu školsku godinu.

"U školama smo imali oko 160 radnika koji su bili tehnološki višak i svi su uspješno zbrinuti", dodao je naš sagovornik.

Šatorović je kazao da su imali mali zastoj u procesu vakcinacije, a pohvalio je Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton u kojim su nastavnici prioriteti za vakcinaciju.

"Do kraja godine ćemo sigurno biti svi vakcinisani bez obzira na prijeteće poruke iz drugih kantona. Neka osiguraju kvalitetne vakcine, da osoblje ima mogućnost da bira vakcine, i svi ćemo bez ikakvog pritiska izvršiti vakcinaciju i bit ćemo svjesniji dio zajednice", zaključio je Šatorović.