Donacija Srbije
23

U SKB Mostar će vakcinu dobiti 300 zdravstvenih radnika, prijavilo se 650

G. Š.
SKB Mostar (Foto: G. Š./Klix.ba)
SKB Mostar (Foto: G. Š./Klix.ba)
Vakcinacija zdravstvenih radnika protiv koronavirusa sutra počinje u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostara, a broj onih koji su se prijavili za imunizaciju je više nego duplo veći od broja vakcina kojima ova bolnica raspolaže.
Glasnogovornica SKB-a Mostar Andrijana Pandža za Klix.ba kaže kako je u toj bolnici za imunizaciju prijavljeno 650 zdravstvenih radnika, a da će njih 300 primiti vakcine.

SKB Mostar, kako naglašava dobiva 300 vakcina AstraZeneca koje je Bosni i Hercegovini donirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pored 300 zdravstvenih radnika u SKB-u Mostar bit će vakcinirano još 250 zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Iz donacije koja je BiH stigla iz Srbije za HNK je izdvojeno 550 vakcina, kazao je danas na konferenciji za medije direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Nermin Avdić.

Naglasio je da će se vakcinirati prvenstveno zdravstveni radnici koji su najizloženiji Covidu -19, a to su prije svega oni koji rade u Covid bolnicama i ambulantama te imaju direktan kontakt sa zaraženim osobama.

Također je istaknuo da mu je službeno potvrđeno iz Federalnog ministarstva zdravstva da će iz Srbije biti dostavljene nove doze vakcina potrebnih za revakcinaciju.

Kazao je kako je to veoma značajno s obzirom na to da naša zemlja još uvijek nije nabavila vakcine, a da treći val koronavirusa već uzima maha i broj zaraženi vrtoglavo raste.

Pozvao je sve građane da se pridržavaju epidemioloških mjera ali i nadležne službe da provode zakon i kontroliraju poštivanja mjera, jer je to jedni način u borbi sa koronavirusom dok vakcine potrebne za imunizaciju ne nabavi i naša zemlja