{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U sjedištu NATO-a u Bruxellesu otvoren ured BiH

F
29.2.2008. u 17:48
0
0
U sjedištu NATO-a u Bruxellesu otvoren ured BiH
0
U sjedištu NATO-a u Bruxellesu otvoren ured BiH
U glavnom sjedištu Sjevernoatlantskog vojnog saveza (NATO) u Bruxellesu danas je zvanično otvoren ured diplomatsko-vojne misije Bosne i Hercegovine.
Samo nekoliko sati kasnije, pred Političkim odborom Stalnog vjeća NATO-a na nivou zamjenika stalnih ambasadora za politička pitanja, izvršeno je prvo predstavljanje inividualnog akcionog partnerskog plana.

Riječ je o vrlo detaljnom progamu priprema za provedbu NATO-vog pristupnog paketa mjera koje vode do punopravnog članstva u najjačem vojnom savezu današnjice. Bh. delegaciju su predvodila oba resorna ministra - Selmo Cikotić po vojnim i Sven Alkalaj po političkim pitanjima.

„Oba ova događaja, kao i sve naše vrlo dinamične aktivosti u zemlji, potpuno su sinhronizirani s pipremama zapadnih vojnih saveznika za njihov predstojeći samit koji će se početkom aprila održati u Bukureštu, a na koji je pozvana i Bosna i Hercegovina“, izjavio je za Fenu Sven Alkalaj.

U susretu s političko-vojnim predstavnicima NATO-a bh. delegacija je obaviještena o „vrlo pozitivnoj percepciji“ Bosne i Hercegovine kao partnera koji je, „uprkos stanovitim unutašnjopolitičkim razlikama i interesima“, uspješno realizirao sve glavne ciljeve NATO-vog programa Partnerstvo za mir koji su bili u planu od kraja 2006. godine, kada je BiH pimljena u PfP, pa do aprilskog samita u Bukureštu.

„Naša glavna namjera je da se do samita u Bukureštu predstavimo kao ozbiljna zemlja koja ima opredjeljenje da se nađe u završnom dokumentu samita kao korisnica jednog od dva glavna NATO-va pograma: u Pogramu intenzivnog dijaloga ili u Akcionom progamu za punopravno članstvo.

Angažiranjem svih političkih struktura u zemlji, BiH ima velike šanse za punopravno članstvo u ne tako dalekoj budućnosti, jer volja u Bruxellesu za to postoji. Veliko ohrabrenje na tom putu predstavljaju i izjave Predsjednišva i Vijeća ministara BiH o opredijeljenosti naše zemlje ka puopravnom članstvu, kao i rezolucija oba doma Parlametarne skupštine BiH“, pojasnio je Alkalaj.

Vojni dio bh. delegacije je imao konsultativne razgovore i s vojnim predstavnikom Njemačke o zajedničkim vojnim operacijama i iskustvima drugih partnerskih zemalja na zajedničkim mirovnim zadacima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: