{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U sjedištu NATO-a u Bruxellesu otvoren ured BiH

F
29.2.2008. u 17:48
0
0
U sjedištu NATO-a u Bruxellesu otvoren ured BiH
0
U sjedištu NATO-a u Bruxellesu otvoren ured BiH
U glavnom sjedištu Sjevernoatlantskog vojnog saveza (NATO) u Bruxellesu danas je zvanično otvoren ured diplomatsko-vojne misije Bosne i Hercegovine.
Samo nekoliko sati kasnije, pred Političkim odborom Stalnog vjeća NATO-a na nivou zamjenika stalnih ambasadora za politička pitanja, izvršeno je prvo predstavljanje inividualnog akcionog partnerskog plana.

Riječ je o vrlo detaljnom progamu priprema za provedbu NATO-vog pristupnog paketa mjera koje vode do punopravnog članstva u najjačem vojnom savezu današnjice. Bh. delegaciju su predvodila oba resorna ministra - Selmo Cikotić po vojnim i Sven Alkalaj po političkim pitanjima.

„Oba ova događaja, kao i sve naše vrlo dinamične aktivosti u zemlji, potpuno su sinhronizirani s pipremama zapadnih vojnih saveznika za njihov predstojeći samit koji će se početkom aprila održati u Bukureštu, a na koji je pozvana i Bosna i Hercegovina“, izjavio je za Fenu Sven Alkalaj.

U susretu s političko-vojnim predstavnicima NATO-a bh. delegacija je obaviještena o „vrlo pozitivnoj percepciji“ Bosne i Hercegovine kao partnera koji je, „uprkos stanovitim unutašnjopolitičkim razlikama i interesima“, uspješno realizirao sve glavne ciljeve NATO-vog programa Partnerstvo za mir koji su bili u planu od kraja 2006. godine, kada je BiH pimljena u PfP, pa do aprilskog samita u Bukureštu.

„Naša glavna namjera je da se do samita u Bukureštu predstavimo kao ozbiljna zemlja koja ima opredjeljenje da se nađe u završnom dokumentu samita kao korisnica jednog od dva glavna NATO-va pograma: u Pogramu intenzivnog dijaloga ili u Akcionom progamu za punopravno članstvo.

Angažiranjem svih političkih struktura u zemlji, BiH ima velike šanse za punopravno članstvo u ne tako dalekoj budućnosti, jer volja u Bruxellesu za to postoji. Veliko ohrabrenje na tom putu predstavljaju i izjave Predsjednišva i Vijeća ministara BiH o opredijeljenosti naše zemlje ka puopravnom članstvu, kao i rezolucija oba doma Parlametarne skupštine BiH“, pojasnio je Alkalaj.

Vojni dio bh. delegacije je imao konsultativne razgovore i s vojnim predstavnikom Njemačke o zajedničkim vojnim operacijama i iskustvima drugih partnerskih zemalja na zajedničkim mirovnim zadacima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: