Tužilaštvo ZHK dokazalo
29

U Širokom Brijegu osuđen advokat iz Mostara koji je prevario svog klijenta

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona u Širokom Brijegu je u prvostepenom postupku dokazalo krivnju optuženog advokata Predraga Mišića iz Mostara za krivično djelo zloupotrebe povjerenja, nakon čega mu je sud izrekao kaznu.

Presudom Općinskog suda u Širokom Brijegu advokatu Mišiću je izrečena uslovna osuda i utvrđena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci s rokom provjeravanja od dvije godine.

Optužnicom koju je u ovom predmetu zastupao je tužilac Tužilaštva ZHK Josip Aničić, se Predrag Mišić teretio da je u vremenskom periodu od 2013. do 2018. kao odvjetnik I.S. iz Mostara zastupajući njegove interese u postupcima naknade štete zloupotrijebio dato ovlaštenje.

"Presudom Općinskog suda u Mostaru I.S. je na ime naknade štete dosuđen iznos od 3.616,43 KM koji je odvjetnik Predrag Mišić primio na svoj račun. O tome nikad nije obavijestio I.S. niti mu je ikada predao primljeni novac, već je jedne prilike njegovom ocu B.S. na ruke dao iznos od oko 2.500,00 KM, a ostatak zadržao za sebe", stoji u optužnici Tužilaštva ZHK.

Iz Tužilaštva ZHK napominju da je Presuda nepravomoćna i da stranke imaju pravo izjaviti žalbu o kojoj će odlučivati Kantonalni sud u Širokom Brijegu.

"U skladu sa načelom pretpostavke nevinosti, svatko se smatra nevinim za krivično djelo, dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja", napominju iz Kantonalnog tužilaštva ZHK.