BiH
50

U Sindikatu policije KS zabrinuti: Četiri napada na policijske službenike za mjesec dana

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Mirza Hadžiabdić, Fahrudin Halač i Ismet Bajramović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U posljednjih mjesec dana na području KS izvršena su četiri napada na policijske službenike tokom vršenja njihovih dužnosti. Ovi slučajevi izazvali su zabrinutost policijskih službenika KS jer je u 2014. godini za 12 mjeseci napadnuto njih osam, a sada samo za mjesec dana imaju polovinu tog broja.

Sindikat policije KS i Unija samostalnih sindikata policije FBiH održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su izrazili zabrinutost ovom situacijom. Podsjetimo, prošlog mjeseca policijski službenici napadnuti su u dva navrata i na njih je pucano iz vatrenog oružja.

"Ne tražimo pomoć jer imamo dovoljno iskustva i zakon iza sebe. Kada obučete uniformu morate biti spremni da ćete biti napadnuti i prozvani i sl. Zakonski okvir se nije mijenjao u posljednjih 30-40 godina. Svi govore kako je policija imala veće ovlasti prije, ali po zakonu nije bilo drugačije nego danas, samo su tada imali sistem koji je pratio tu problematiku. Mi sada imamo nedostatak funkcionisanja tog sistema", rekao je Fahrudin Halač, predsjednik Unije samostalnih sindikata policije FBiH, dodavši kako je vidljiv napredak u posljednje vrijeme.

Predsjednik Sindikata policije KS Mirza Hadžiabdić zahvalio se Skupštini i Vladi KS za svaki vid pomoći istaknuvši da je policija napredovala dolaskom nove Vlade jer su dobili materijalna i tehnička sredstva te su zaposleni novi ljudi. Na sjednici koju su održali 1. jula zatražili su od Vlade KS da daju dodatna sredstva kako bi se poboljšali uvjeti rada i sigurnosti policijskih službenika i izvršila nabavka nove opreme za zaštitu policajaca na radu.

"Upravni odbor Sindikata policije KS najoštrije osuđuje svaki vid napada na policijske službenike koji obavljajući časno policijsku dužnost nerijetko budu napadnuti i vatrenim oružjem, čime se direktno ugrožavaju životi policijskih službenika. Dajemo punu podršku svim policijskim službenicima Uprave policije i MUP-a KS u zakonitom i profesionalnom izvršavanju službenih poslova", rekao je Hadžiabdić.

Zatražili su donošenje neophodnih propisa koji regulišu radno-pravni status policijskih službenika, novog zakona o policijskim službenicima, zakona o platama policijskih službenika u KS, kolektivnog ugovora za koji su pregovori u toku te usklađivanja ličnih primanja policijskih i državnih službenika i namještenika u MUP-u KS na nivou FBiH.

Pozvali su relevantne organe i institucije koje se bave segmentom sigurnosti i zaštite na radu da daju doprinos zaštite na radu policijskih službenika i drugih uposlenika koji svojim neposrednim aktivnostima štite život i imovinu građana, održavaju red i mir, sprečavaju i dokumentuju krivična djela, vrše kontrolu i regulisanje saobraćaja, kao i sve druge poslove u skladu sa zakonom.

"Od pravosudnih institucija insistiramo da za svaki vid napada na službene osobe u vršenju dužnosti adekvatno sankcionišu počinitelja. Kada obučete policijsku uniformu postajete obilježeni u društvu i sama ta činjenica itekako daje na težini policijskog posla", dodao je Hadžiabdić.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić, ministar finansija KS Jasmin Halebić, načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS Mevludin Halilović i drugi predstavnici Vlade KS i MUP-a KS, kao i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović koji je pružio punu podršku policijskim službenicima u borbi za njihova prava.