BiH
0

U septembru u Sarajevu boravilo gotovo 14 hiljada turista

FENA
Septembar u ovoj godini u glavnom gradu BiH po broju dolazaka turista znatno je bolji od prošlogodišnjeg, prema podacima Odjela za statistiku Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Kako se navodi u informaciji i broj dolazaka i broj noćenja pokazuju da se nastavlja uzlazni trend povećanja turističkog prometa na području Sarajeva, u čemu su naročito doprinijeli ljetni mjeseci.

Broj dolazaka gostiju u prošlom mjesecu veći je u odnosu na isti mjesec prošle godine za 12 posto. Ukupno ih je bilo 13.906 od čega stranih 11.101, što iznosi povećanje za 21,7 posto.

U septembru su po broju dolazaka prednjačili turisti iz Poljske, Turske, SAD-a, Slovenije, Njemačke, Hrvatske, Srbije…

Da Sarajevo postaje sve interesantnije na turističkoj mapi ovoga dijela svijeta (za devet mjeseci 222.577 noćenja) najbolje pokazuje podatak da su najveći broj dolazaka 75 posto i noćenja 78 posto ostvarili strani turisti. Najduže su u prosjeku boravili turisti iz Rumunije (3,3 noćenja), Rusije (3,1), Finske (2,8), Turske (2,7) i Švicarske (2,7 noćenja).

Pored činjenice da su gosti grada bili turisti iz 104 zemlje svijeta, vrijedna pažnje je naznaka povećanog interesovanja za sarajevsku destinaciju turista iz Češke i Holandije.