Posljedice nevremena
60

U selu kod Jablanice klizišta zatrpala automobile, a jedna porodica odsječena od svih

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Posljedice obilnih padavina koje su na području Jablanice uzrokovale brojne poplave i klizišta su vidljive u brojnim naseljima, a posebno je zabrinjavajuće u Dragan Selu gdje su klizišta zatrpala više automobila, uništila put te jednu porodičnu kuću ostavila odsječenu od svih.

Teško je stanje je i u susjednom selu Ravna gdje je poplivala područna škola, a kako doznajemo na mjestu događaja ovu građevinu od potpunog uništenja od naleta vode spasio je mještanin Alen Jamaković sa svojom kćerkom i suprugom koja radi u toj obrazovnoj instituciji.

Školu su spasili tako što su porušili zid do objekta škole kako bi zaustavili vodenu bujicu da prodre duboko u unutrašnjost objekta i spriječili moguću katastrofu.

Sa vodenom bujicom su se borili i brojni mještani na području Jablanice zbog ogromnih količina padavina tokom proteklih dana,ali i sa brojnim klizištima koja su se aktivirala na jablaničkom području.

Mještani kažu kako ne pamte da se na području te općine dogodilo nevrijeme poput ovoga do unazad 1988 godine kada je jedna djevojka izgubila život.