|

U SBK-u situacija se poboljšava, nema novih slučajeva zaraze

U SBK-u situacija se poboljšava, nema novih slučajeva zaraze
0
F
FENA
25.3.2020. u 12:36
11
komentara
0

dijeljenja
U SBK-u situacija se poboljšava, nema novih slučajeva zaraze Foto: A. K./Klix.ba
Nema novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Srednjobosanskom kantonu (SBK), a uzorci tri testirane osobe su negativni, izjavio je novinarima u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK-a Sead Karakaš.
"To nam daje nadu jer već dva-tri dana imamo sve negativne rezultate testova. Mislim da nam se situacija poboljšava u odnosu na onu koju smo jučer i prekjučer proglasili neisgurnom", kazao je Karakaš.

Dodao je da je u SBK-u trenutno oko 1.800 osoba u samoizlaciji, od kojih 300 u Novom Travniku, u kojem je prisustvo virusa potvrđeno kod direktora BNT-TMiH, koji je učestvovao 11. marta na proslavi u preduzeću "Igman" u Konjicu.

U tom gradu je, među ostalim, u izolaciju stavljena kompletna zgrada, sa 80 stanovnika.

"U Novom Travniku se taj krug stalno širi. Tražili smo prvo najbliže kontakte koje je zaraženi imao, a zatim smo širili taj krug kontakata. Tako da se može reći da smo one koji su, po našoj procjeni, bili najizloženiji eventualnom riziku, stavili pod nadzor", naglasio je Karakaš.

Na pitanje novinara da prokomentira tvrdnje zaražene osobe iz Novog Travnika da nije kršila samoizolaciju, Karakaš je kazao da je na tu mjeru svaki građanin obvezan od trenutka kada dobije usmenu uputu iz nadležnih zdravstvenih ustanova.

"Administracija kasnije dostavlja rješenje. Njega su svakodnevno zvali, a telefon mu je bio isključen", naglasio je Karakaš.

Prema informacijama koje je jutros objavio Krizni štab federalnog Ministrastva zdravstva, u SBK-u je testirano ukupno 19 osoba, a jedna je pozitivna na koronavirus.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...