{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu zvanično počeo s radom Romski informativni centar (ric)

F
18.1.2008. u 14:24
0
1
U Sarajevu zvanično počeo s radom Romski informativni centar (ric)
0
U Sarajevu zvanično počeo s radom Romski informativni centar (ric)
Pri Vijeću Roma BiH u Sarajevu je počeo da radi Romski informativni centar (RIC) čiji je osnovni cilj da prikuplja sve informacije koje se tiču Roma i da ih prosljeđuje do onih koji rade s ovom populacijom i medijima.
RIC je formiran uz podršku međunarodne humanitarne organizacije World Vision, dok će edukaciju njegovih uposlenika izvršiti sarajevski Media plan institut.

- Slika o Romima u medijima je često negativna i stereotipna i najčešće se prikazuje ono što je negativno. Mi to želimo promijeniti i ubuduće ostvariti čvršći kontakt sa svim bh. sredstvima informiranja, a s mnogima će biti potpisani i sporazumi o saradnji, kazala je koordinatorica RIC-a Sanela Bešić.

RIC će, kako je istaknuo član Vijeća Roma BiH Dervo Sejdić, pokrenuti i svoju web stranicu i magazin, a u saradnji s elektronskim medijima organizirat će i razne emisije na romskom jeziku.

Sejdić je dodao da će ovaj informativni centar pratiti i tok usvajanja, na entitetskim i državnom nivou, tri akciona plana koji su uradili predstavnici Roma u BiH, neophodna za uključivanje u evropsku Romsku dekadu.

Vijeće Roma BiH konstituirano je 2001. godine na skupštinskom zasjedanju dvadeset i dvije romske nevladine organizacije u Sarajevu, uz pomoć OSCE-a, Vijeća Evrope i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Cilj formiranja Vijeća Roma bio je političko zastupanje Roma u BiH i promoviranje i zaštita njihovih ljudskih prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: