{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu završena prva regionalna konferencija posvećena zdravlju žena

F
12.4.2008. u 16:56
0
0
U Sarajevu završena prva regionalna konferencija posvećena zdravlju žena
0
U Sarajevu završena prva regionalna konferencija posvećena zdravlju žena
Sarajevo
Ranim otkrivanjem i edukacijom stanovnika šanse za izliječenje karcinoma dojke veće su od 90 posto, rečeno je u Sarajevu na prvoj Regionalnoj konferenciji posvećenoj zdravlju žena, a prvenstveno prevenciji karcinoma dojke.
Ovaj dvodnevni skup je danas zatvoren, a u njegovom radu su učestvovali predstavnici entitetskih ministarstava zdravlja, medicinski stručnjaci i lideri nevladinih organizacija iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Rusije, Mađarske i BiH, te predstavnici “American Jewish Joint Distribution Committee” i “Komen for the Cure” iz SAD, dvije vodeće svjetske organizacije koje se bave ovom tematikom.

-Regionalna saradnja je jako važna, jer se sve zemlje u regionu nalaze u istom nivou razvoja, sličan je mentalitet žena i slične su medicinske usluge koje žene dobijaju. Razgovarali smo o umrežavanju, zajedničkom djelovanju, čime smo otvorili regionalni dijalog o ovom pitanju, kazala je direktorica Projekta osnaživanje zdravlja žena u BiH Nela Hasić.

Ministar zdravstva Federacije BiH Safet Omerović je kazao da je ovo ministarstvo u saradnji sa kantonalnim uložilo napor na prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma dojke, te da je FBiH u budžetu za ovu godinu za tu namjenu izdvojila milion KM.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić uputio je pismo učesnicima konferencije, u kojem čestita nevladinom sektoru na rezultatima koje su postigli u osnaživanju zdravlja žena.

Obećao je da će se ministarstvo na čijem je čelu i ubuduće zalagati za rad na ranom otkrivanju karcinoma dojke “kako bi svaka žena dobila priliku da se izbori protiv te bolesti”.

U okviru konferencije održana je Osnivačka skupština Senološkog društva na nivou države BiH. Za predsjednika Skupštine je imenovan doc. dr. Predrag Lazić, a za predsjednicu Upravnog odbora doc. dr. Melika Klančević.

Senološko društvo BiH okupilo je medicinske stručnjake iz FBiH i RS sa zajedničkim ciljem. Društvo čine svi specijalisti koji su vezani sa problematikom bolesti dojke. Članovi društva su radiolozi, citolozi, patolozi, hirurzi, plastični hirurzi, fizijatri, ginekolozi, onkolozi, medicinari opšte prakse i medicinski radnici drugih specijalnosti. Ovo je prvo Senološko društvo osnovano u BiH.

Cilj dvodnevne konferencije bila je razmjena informacija o statusu oboljelih od karcinoma dojke u regionu, te diskusija o načinima na koje se može raditi zajedno da bi ojačali razmjenu informacija i pružili veću podršku ženama oboljelim od ove bolesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: