BiH
0

U Sarajevu završena prva regionalna konferencija posvećena zdravlju žena

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Ranim otkrivanjem i edukacijom stanovnika šanse za izliječenje karcinoma dojke veće su od 90 posto, rečeno je u Sarajevu na prvoj Regionalnoj konferenciji posvećenoj zdravlju žena, a prvenstveno prevenciji karcinoma dojke.

Ovaj dvodnevni skup je danas zatvoren, a u njegovom radu su učestvovali predstavnici entitetskih ministarstava zdravlja, medicinski stručnjaci i lideri nevladinih organizacija iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Rusije, Mađarske i BiH, te predstavnici “American Jewish Joint Distribution Committee” i “Komen for the Cure” iz SAD, dvije vodeće svjetske organizacije koje se bave ovom tematikom.

-Regionalna saradnja je jako važna, jer se sve zemlje u regionu nalaze u istom nivou razvoja, sličan je mentalitet žena i slične su medicinske usluge koje žene dobijaju. Razgovarali smo o umrežavanju, zajedničkom djelovanju, čime smo otvorili regionalni dijalog o ovom pitanju, kazala je direktorica Projekta osnaživanje zdravlja žena u BiH Nela Hasić.

Ministar zdravstva Federacije BiH Safet Omerović je kazao da je ovo ministarstvo u saradnji sa kantonalnim uložilo napor na prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma dojke, te da je FBiH u budžetu za ovu godinu za tu namjenu izdvojila milion KM.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić uputio je pismo učesnicima konferencije, u kojem čestita nevladinom sektoru na rezultatima koje su postigli u osnaživanju zdravlja žena.

Obećao je da će se ministarstvo na čijem je čelu i ubuduće zalagati za rad na ranom otkrivanju karcinoma dojke “kako bi svaka žena dobila priliku da se izbori protiv te bolesti”.

U okviru konferencije održana je Osnivačka skupština Senološkog društva na nivou države BiH. Za predsjednika Skupštine je imenovan doc. dr. Predrag Lazić, a za predsjednicu Upravnog odbora doc. dr. Melika Klančević.

Senološko društvo BiH okupilo je medicinske stručnjake iz FBiH i RS sa zajedničkim ciljem. Društvo čine svi specijalisti koji su vezani sa problematikom bolesti dojke. Članovi društva su radiolozi, citolozi, patolozi, hirurzi, plastični hirurzi, fizijatri, ginekolozi, onkolozi, medicinari opšte prakse i medicinski radnici drugih specijalnosti. Ovo je prvo Senološko društvo osnovano u BiH.

Cilj dvodnevne konferencije bila je razmjena informacija o statusu oboljelih od karcinoma dojke u regionu, te diskusija o načinima na koje se može raditi zajedno da bi ojačali razmjenu informacija i pružili veću podršku ženama oboljelim od ove bolesti.