{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu završen Rose Roth seminar

F
20.3.2014. u 15:13
0
0
U Sarajevu završen Rose Roth seminar
0
U završnici trodnevnog 85. Rose Roth seminara, koji je u Sarajevu organizirala Parlamentarna skupština NATO-a u saradnji s Parlamentarnom skupštinom BiH, razmatrana je trenutna politička situacija na Kosovu i Srbiji, te pritom ocijenjeno da je u proteklom periodu postignut značajan pomak u normalizaciji stanja i relaksiranju odnosa Beograda i Prištine.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba


U sklopu pete sesije o temi "Kosovo i Srbija: trenutna politička situacija i kako dalje" sudionici 85. Rose Roth seminara bili su u prilici upoznati se o ulozi i modalitetima međunarodnog prisustva na Kosovu te razvojem situacije nakon Briselskog sporazuma između vlasti Srbije i Kosova.

Govoreći o ulozi NATO-ove mirovne operacije na Kosovu (KFOR), načelnik Štaba Komande združenih snaga (JFC) u Napulju generalpukovnik Leonardo di Marco podsjetio je na značaj ove misije u uspostavi slobode kretanja, sigurnosnog okruženja za cjelokupno stanovništvo i uopće normaliziranje prilika na Kosovu.

Naglasio je da je djelovanje snaga KFOR-a temeljeno na mandatu i izvan dosega bilo kakvih političkih uplitanja, te da KFOR ulaže napore na planu uspostave što djelotvornije saradnje s Misijom vladavine prava EU na Kosovu (EULEX), a u koordinaciji s Misijom UN-a (UNMIK).

Istovremeno, general Di Marco je ocijenio da takvo djelovanje KFOR-a doprinosi povećanju povjerenja vlasti i lokalnog stanovništva u ovu misiju, te dostizanju trajne stabilnosti, doprinoseći evoluciji sigurnosti na Kosovu.

Po njegovim riječima, NATO podržava razvoj kosovskih sigurnosnih snaga, putem jednog savjetodavnog tima koji ima mentorsku ulogu, pri čemu je Komanda združenih snaga angažirana na obuci i izgradnji kapaciteta u skladu s mandatom UN-a.

Predstavnik generalnog sekretara UN-a i šef UN-ovog ureda u Beogradu (UNOB) Peter N. Due kazao je da UN značajno podupire napore Evropske unije (EU) u regionu zapadnog Balkana.

U osvrtu na aktuelno stanje u Srbiji, izrazio je očekivanje da će ubjedljiva pobjeda Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića značiti i nastavak konstruktivne politike kada se radi o evropskom putu Srbije, normalizaciji stanja na Kosovu i stabiliziranju odnosa na regionalnom nivou.

Potcrtao je važnost postojanja političke volje u Beogradu i Prištini da se ostvari napredak, karakterizirajući to dobrim primjerom za cijeli region.

Due je u svojstvu jednog od panelista u sklopu spomenute sesije podsjetio na genezu UNMIK-ove misije nakon rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999. godine, navodeći da se radi o vremenski neograničenoj misiji, ali i misiji koja je pretrpjela značajne promjene u smislu prijenosa velikog dijela ovlasti na EULEX.

Direktor Magistarskog studija iz evropske sigurnosti i međunarodne stabilnosti (SESI) Univerziteta u Strazburu Alexis Vahlas ukazao je, također, na činjenicu da se situacija na Kosovu umnogome razlikuje u odnosu na onu otprije dest i više godina te da se kreće u pozitivnom smjeru.

Navodi da se Kosovo doživaljava kao "Gordijev čvor" za Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU te da su srbijanske vlasti na tom putu ostvarile određeni napredak, ostavljajući za sobom BiH i Makedoniju, koje danas zaostaju u pogledu približavanja evropskim integracijama.

Vahlas smatra da je na Kosovu i dalje neophodno međunarodno prisustvo, ali da bi ono trebalo biti manje vojno, a više civilno orijentirano.

U kontekstu aktuelnih međunarodnih zbivanja, Vahlas se osvrnuo na "paralelu" Krim - Kosovo, uz ocjenu da situacija na Krimu nema nikakvog uticaja na Kosovo, te da se radi o objektivno potpuno različitim međunarodno pravnim reperkusijama.

Pojasnio je da je nakon donošenja Rezolucije 1244 (1999.) Vijeća sigurnosti razlog za intervenciju na Kosovu bilo kršenje standarda zaštite ljudskih prava, te da je na Kosovu došlo do unilateralnog proglašenja nezavisnosti, dok je u slučaju Krima evidentna umiješanost Rusije kao treće države, a što implicite znači i kršenje međunarodnog prava.

Precizirao je da se radi o slučaju kršenja međunarodnog prava, ukoliko secesionizam stimulira treća država.

Trodnevnom Rose Roth seminaru o temi "Sigurnost i demokratizacija u jugoistočnoj Evropi: Jačanje stabilnosti, promoviranje reformi", koji je danas okončao rad u Sarajevu, prisustvovali su parlamentarci iz zemalja-članica i pridruženih članica NATO-a, zemalja jugoistočne Evrope koje nisu članice NATO-a, predstavnici najviših institucija BiH, nevladinog sektora iz BiH i zemalja regiona, kao i stručnjaci iz oblasti odbrane i sigurnosti iz BiH i zemalja regiona.

Rose Roth program saradnje s parlamentima zemalja centralne i istočne Evrope (CEE) pokrenuli su 1990. godine tadašnji predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a kongresmen Charlie Rose i senator Bill Roth.

Globalni cilj Rose Roth inicijative jest jačanje razvoja parlamentarne demokratije u zemljama CEE korištenjem PSNATO-a kao mehanizma u međuparlamentarnoj saradnji i pomoći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: