Godišnja skupština
0

U Sarajevu zasjeda Nacionalno vijeće papinskih misijskih djela

FENA
Misnim slavljem na misijske nakane Crkve, kojemu će u ponedjeljak, 22. februara u sarajevskoj prvostolnici s početkom u 18 sati predsjedati predsjednik Biskupske konferencije BiH Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, započet će 9. godišnja skupština Nacionalnog vijeća papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine.

Uz nacionalnog ravnatelja papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine mr. vič. Tomu Kneževića na godišnjoj skupštini biće prisutni dijecezanski ravnatelji papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine: preč. Pavo Šekerija iz Vrhbosanske nadbiskupije, don Ivan Štironja iz Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije i mons. Vlado Lukenda iz Banjolučke biskupije.

Radni dio skupštine započet će u utorak 23. februara i održat će se u Sarajevu u prostorijama Misijske središnjice Nacionalne uprave papinskih misijskih djela BiH.

Godišnja skupština je vrijeme kada se sagledava cjelokupni rad tokom 2009. godine kako Nacionalne uprave papinskih misijskih djela BiH tako i svake pojedine dijecezanske uprave papinskih misijskih djela u BiH.

Svi će podnijeti pastoralne i finansijske izvještaje kako nacionalni ravnatelj tako i svaki dijecezanski ravnatelj. Isto tako bit će donesen Plan rada za 2010. godinu kako bi misijsko poslanje Crkve na ovim prostorima ostvarilo očekivane plodove koje pred svaku Nacionalnu upravu papinskih misijskih djela u svijetu stavljaju rimske središnjice i vatikanski Zbor za evangelizaciju naroda, saopćila je KTA.