Predsjedava mons. Vukšić
17

U Sarajevu započelo 85. redovno zasjedanje Biskupske konferencije BiH

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine započela je u petak svoje 85. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, predsjednika BK BiH.

Otvarajući zasjedanje nadbiskup Vukšić podsjetio je kako se ovo zasjedanje održava u vremenu priprava za Biskupsku sinodu koja će se baviti sinodalnošću Crkve, a čiji će prvi dio biti održan u listopadu 2023. godine.

Kazao je i kako se ove godine obilježava 1700 godina od održavanja prvog ekumenskog sabora u Niceji i 60 godina od početka posljednjega sabora, Drugoga vatikanskoga koji je bio 21. sabor Katoličke Crkve.

"Onaj prvi upamćen je kao sabor koji je zaštitio pravovjerje Crkve a ovaj posljednji je ponajviše tražio nove pastoralne načine prikladne za suvremeni svijet. Oba sabora su tako vrlo suvremena i vrlo poučna: prvi da uvijek treba čuvati pravu vjeru, a drugi da uvijek treba tražiti najprikladnije pastoralne načine. Uz to, ovo je prigoda za sjetiti se i zahvaliti četvorici naših biskupa koji su, kao saborski oci, prije 60 godina dali svoj doprinos na saborskim zasjedanjima: mostarskomu Petru Čuli, sarajevskom Marku Alaupoviću, banjolučkom Alfredu Pichleru i tada skopskom a kasnije sarajevskom Smiljanu Čekadi", rekao je nadbiskup, javlja KTA. 

Dodao je kako je na zasjedanjima toga sabora sudjelovao i budući papa Ivan Pavao II., koji je 1997. godine posjetio Sarajevo te kazao da tako ove godine ujedno obilježavaju 25 godina od prvoga pohoda nekoga pape Bosni i Hercegovini.

Zrenjaninski biskup mons. Lászl Németh, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije svetoga Ćirila i Metodija prenio je pozdrave svih članova te  biskupske konferencije iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova.

Napomenuo je kako su trenutno u fazi pojedinih promjena te progovorio o velikoj raznolikosti u toj Biskupskoj konferenciji. Osvrnuo se i na odnose sa Srpskom pravoslavnom Crkvom i s drugim crkvama i vjerskim zajednicama.

Zadarski nadbiskup koadjutor mons. Milan Zgrablić podsjetio je, pak, kako prema Popisu stanovništva koji je proveden prošle godine u Hrvatskoj, ispada da je broj katolika u u toj zemlji u odnosu na popis iz 2011. manji za 2,66 posto.

Biskupi su u petak ujutro slavili svetu misu u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i potom se susreli s bogoslovnom zajednicom. Predsjedao je nadbiskup Vukšić, a prigodnu propovijed uputio je biskup Palić.

Tijekom zasjedanja biskupi će, između ostalih točaka dnevnoga reda, razmotriti apostolsko pismo pape Franje „Desiderio desideravi“ o liturgijskoj formaciji naroda Božjega od 29. lipnja 2022., saslušati izvješća svojih delegata s pojedinih važnih susreta, dogovoriti predstojeće termine i razmatrati druga pitanja važna za život i djelovanje biskupijskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Biskupi će završiti svoje zasjedanje konferencijom za novinstvo koja će biti upriličena u subotu, 5. studenoga, u 12 sati u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu u Ulici Josipa Stadlera 13.