BiH
0

U Sarajevu započela Međunarodna konferencija o nasilju nad djecom

FENA
Međunarodna konferencija o nasilju nad djecom okupila je danas u Sarajevu više od stotinu učesnika koji će tokom dvodnevnog rada iz različitih aspekata analizirati nasilničko ponašanje nad djecom.

Istraživanja pokazuju a u BiH nasilje nad djecom pokazuje trend porasta uz konstataciju da su najčešće nasilju izložena djeca u dobi od 7 do 18 godina, te da je u više od 50 posto slučajeva nasilje trajalo duži vremenski period (jednu ili više godina).

Organizatori konferencije su Vijeće za djecu BiH, SOS Kinderdorf International u BiH, Save the Children Norway – Regionalna kancelarija za jugoistočnu Evropu, Kancelarija UNICEF-a u BiH i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Predsjednik Vijeća za djecu BiH Slobodan Nagradić na konferenciji za novinare istakao je da problem nasilja nad djecom nije moguće parcijalno iskorjeniti i da iziskuje sihronizovanu akciju vladinih tijela, eksperata iz ove oblasti, nevladinih organizacija i šire društvene zajednice. Obaveza je vlasti na bilo na kom noivou, dodao je, da donesu strategiju djelovanja, odnosno izrade sistem mjera uključujući i finansiranje aktivnosti.

BiH će do kraja godine donijeti državnu strategiju za borbu protiv nasilja, te će preporuke sa ove konferencije pomoći pri kreiranju najefikasnijih metoda za smanjenje stope nasilja. Strategija će obavezati i sinhronizovati akativnosti svih koji mogu doprinijeti smanjenju nasilja nad djecom.

Predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija kazala je da zabrinjava porast fizičkog nasilja nad djecom, napominjući da se nasilje može evidentirati samo po oblicima i da su brojevi tu manje bitni. «Da je jedno djete u pitanju mora se djelovati « kazala je Đuderija.

Miroslav Mauhar, predstavnik Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku podsjetio je da su UN ovu godinu proglasile godinom borbe protiv nasilja nad djecom.

Prema podacima Save the Children Norway za jugoistočnu Evropu samo 2,4 posto djece u svijetu ima pravnu zaštitu od nasilja kao odrasli, 90 država još nisu zabranile fizičko kažnjavanje djece u školama, a u 30 država još dozvoljavaju bičevanje i udarce štapom kao sudsku kaznu nad djecom, kazala je regionalni direktor ove organizacije Senija Tahirović.

Na konferenciji će se kroz osam glavnih refereta i tri okrugla stola razmatrati problem nasilja nad djecom u različitim oblicima, a održava se u okviru obilježavanja dječje nedjelje. SOS Kinderdorf International u BiH bit će narednih dana domaćin susreta djece bez roditreljskog staranja, a djeci je prepušteno da kreiraju svoje aktivnosti, najavio je direktor te organizacije Damir Ćorić.

U radu konferencije učestvovat će i dvadesetoro djece koji će govoriti o svom viđenju ovog problema, zajedno sa ekspertima iz BiH, susjednih zemalja, Švedske, Danske, Norverške, te međunarodnih organizacija UNICEF, Vijeće Evrope i Evropska komisija.