Imaju svoje zahtjeve
129

U Sarajevu veliki protesti nezadovoljnih radnika javnog sektora, žele novac

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo održavaju se protesti u koordinaciji osam sindikata radnika javnog sektora.

Radnici javnog sektora u Kantonu Sarajevu, kao predstavnici osam sindikata, prisutni u velikom broju danas održavaju proteste ispred zgrade Vlade KS.

Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBIH obatio se danas prisutnima i u ime svih ostalih sindikata izložio zahtjeve koje su uputili premijeru Edinu Forti i cjelokupnoj kantonalnoj vladi.

"Tražimo poštivanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, kao i povećanje plata. Također, tražimo da se do kraja ove godine isplati jednokratna novčana pomoć radnicima u javnom sektoru u KS kao što su to uradile kantonalne i federalne vlade. Ne želimo da budemo tampon zona između nezadovoljnih radnika i kantonalne vlade", poručio je Sivro.

Sivro je u više navrata naglasio da su radnici javnog sektora u KS nezadovoljni, a da je vlada neodgovorna. Neophodno je, kako on kaže, da Forto izađe i obrati se.

"Ako dozvolimo radnicima da krenu prema vladi, bojimo se da će ova vlada završiti u Hercegovini. Nezadovoljni radnici će sigurno tražiti neke mjere ukoliko im se ne popravi status", dodaje Sivro.

Kazao je i kako je Forto najavio sastanak sa radnicima, ali da to njima nije potrebno - "nisu nam potrebni sastanci, već novci".

"Manite se populizma i demagogije", poručio je Sivro.

Premijer Edin Forto izašao je ispred vlade gdje se održavaju protesti sa ciljem da se obrati radnicima. Međutim, naišao je na nezadovoljstvo prisutnih te tako nije ni započeo svoje obraćanje.