BiH
161

U Sarajevu uspješno završena 7. EMAC Regional konferencija o trendovima u marketingu

Klix.ba
Drugi dan 7. EMAC Regional 2016 konferencije u Sarajevu se raspravljalo o najnovijim trendovima u marketingu, o primjeni neuromarketinga u akademiji i praksi, te o zapaženim istraživanjima u regionu.

Posebnu pažnju privukla je treća specijalna sesija pod nazivom "Gdje se nauka susreće s praksom: Neuromarketing – nauka ili trend?", u kojoj je moderator i izlagač profesorica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. Melika Husić-Mehmedović. Panelisti u navedenoj sesiji su diskutovali o primijeni neuromarketinga u akademiji (Nick Lee), u praksi (Luka Zevnik) te o specifičnostima u našem regionu (Ismir Omeragić).

Sesija iz oblasti marketing strategije pod nazivom "Ko drugom jamu kopa sam u nju upadne" obilježila su izlaganja o inovacijama i inovativnoj korporativnoj kulturi. Online marketing sesija "U se i u svoje kljuse" obuhvatila je teme o online interakciji, posebno online žalbama i rastućem business konceptu mobilnih aplikacija.

Kraj konferencije obilježila je sesija sa urednicima prestižnih marketinških časopisa International Journal of Research in Marketing (SAD), European Journal of Marketing (UK), Tržište/Market (Hrvatska) i Marketing (Srbija), te završna sesija "Where are we heading?".

U okviru završne sesije svoja promišljanja su predstavili profesori Adamantios Diamantopoulos i Koen Pauwels. Profesor Diamantopoulos je na kraju istakao: "Potrebne vještine, umrežavanje i mentorstva neophodni su u pružanju potpore mladim istraživačima kako bi se povećale šanse da oni budu uspješniji u konkurentnijem okruženju. I EMAC konferencija je razvijena upravo sa tim ciljem".

U programu drugog dana Konferencije učestvovalo je četvero domaćih panelista: prof. dr. Melika Husić-Mehemdović, doc. dr. Maja Arslanagić-Kalajdžić, doc. dr. Selma Kadić-Maglajlić i Kemal Koštrebić.

EMAC Regional marketinška konferencija se prvi put održava u Bosni i Hercegovini, a domaćin je Ekonomski fakultet u Sarajevu. Više informacija o Konferenciji i govornicima je dostupno na ovom linku i na Facebook stranici.