Za čistiji grad
83

U Sarajevu u toku akcije uklanjanja grafita s nacionalnih spomenika i zgrada

S. Š.
U Sarajevu u toku akcija uklanjanja grafita s nacionalnih spomenika i zgrada (Foto: Grad Sarajevo))
U Sarajevu u toku akcija uklanjanja grafita s nacionalnih spomenika i zgrada (Foto: Grad Sarajevo)
Grad Sarajevo pokrenuo je akciju čišćenja i uklanjanja grafita sa zidova nacionalnog spomenika, Muzeja Jevreja BiH, te fasada stambenih zgrada.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je rekla da su imali u planu čišćenje grafita i sa Despića kuće, ali je to bilo u ovom trenutku nemoguće zbog hemikalija koje bi uništile fasadu.

"Danas smo planirali očistiti grafite i sa Despića kuće, ali to je bilo nemoguće uraditi jer hemikalije uništavaju fasadu. Zbog grafita biće potrebno uraditi novu fasadu koja je izuzetno skupa", napisala je Karić na svom zvaničnom Facebooku.

Gradska uprava apelira na čuvanje kulturno-historijskog naslijeđa, simbola grada Sarajeva i BiH, kako bi ostali u dobrom stanju za generacije koje dolaze.

Također, u saradnji s lokalnim upravama, konkretno na području Općine Centar također je započeta akcija uklanjanja grafita s fasada.

Očišćene su fasade na devet stambenih objekata u Centru, kao rezultat projekta "Uređenje fasada na objektima kolektivnog stanovanja“ kojeg su zajedno pokrenuli Općina Centar, Gradska uprava i Zavod za planiranje Kantona Sarajevo.