Ispred ministarstva
104

U Sarajevu u četvrtak protesti roditelja koji za svoju djecu traže lijek koji u FBiH košta 500.000 KM, a u RS-u je besplatan

D. Be.
Ispred zgrade Federalnog ministarstva zdravstva u Sarajevu u četvrtak u 12 sati održat će se protesti sa jednim zahtjevom - nabavka lijeka kako bi se spasili životi 28 djece sa dijagnozom cistične fibroze.

"Tražimo od predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva i Vlade Federacije BiH da se za 28 djece sa dijagnozom cistična fibroza po hitnom postupku omogući nabavka lijeka Kaftrio kako bi se spasili njihovi životi! Jer neko tamo, nekome je sve", naveli su iz Udruženje za cističnu fibrozu u BiH.

Oni su prije dva dana saopćili da su im iz kabineta ministra zdravstva obećali da će predstavnike udruženja pozvati na sastanak međutim do danas nikakvu informaciju o tačnom sastanku nisu dobili.

"S druge strane, iz kabineta premijera Vlade FBiH se za sve ovo vrijeme uopće nisu odazvali niti na naše dopise, niti na upite medija. Apel smo uputili prije tačno sedam dana. Sljedeći korak su protesti ispred Institucija koje su najodgovornije za stanje u kojem se naša djeca nalaze. Nadamo se da imamo Vašu podršku!", dodali su.

Protesti će biti održani na adresi Maršala Tita 9.

Lijek Kaftrio roditelji nisu u mogućnosti kupiti za svoju djecu s obzirom da godišnja terapija za jednog pacijenta košta pola miliona KM. Isti lijek je u RS-u besplatan pacijentima.